Strona główna
Mapa strony
Pielęgniarki i Położne
Fakty Komentarze Codziennie
  Oglądalność Portalu przekroczyła 50 tysięcy unikalnych użytkowników miesięcznie. Mailing wysyłamy do prawie 6 tysięcy zarejestrowanych osób.

Powrót do zawodu

Autor: nursing

Uwagi o przebiegu przeszkolenia powracających do zawodu po przerwie 5-letniej

Jak wyglądał przebieg przeszkolenia? Grupowy, idnywidualny? Merytoryczny nadzór i wsparcie edukacyjne? Może ktoś prowadzi statystykę - kto? może NIPiP? Czy rzeczywiście osoby, które odbyły przeszkolenie podjęły pracę, a może wyjechały z kraju?

Autor: Fruzia

Co do szkolenia pielęgniarek po 5 letniej przerwie a i nawet dłuższej to mogę się wypowiedzieć tylko tyle, że zbyt mało się szanujemy! Chodzi mi o fakt poszanowania siebie nawzajem jako pielęgniarek. Widziałam sam na własne oczy jak starsze pielęgniarki(oczywiście nie wszystkie!)zachowują się do swoich koleżanek, które miały przerwę w zawodzie. Nic nie mogą się dopytać ani dowiedzieć, bo wiecznie są wypychane do najgorszych prac. Wykonywanie zleceń dożylnych i rozkładnie leków - to tzw. czystrza robota, więc te które przyszły przypomnieć sobie pracę w zawodzie do tego na początku nie są dopuszczane, bo są zbyt wolne!!! Są pielęgniarki, które nie pracowały długo i są prawdziwymi profesjonalistkami, tylko trzeba dać im trochę więcej czasu. Medycyna przez te 10-15 lat naprawdę poszła do przodu! Lecz cóż! Dzięki naszej wzajemnej życzliwości same podrzynamy sobie gałąź na której siedzimy :( Po takich przeszkoleniach dużo pielęgniarek nie decyduje się do powrotu pracy w zawodzie.

Autor: julianna

Ja właśnie złożyłam wniosek o przeszkolenie po 15 letniej przerwie, bardzo sie boje bo nigdy nie pracowałam w szpitalu oprócz praktyki w szkole, ale jestem nieugięta i chce pracować w szpitalu... Nie wiem czy na każdym oddziale będę musiała odbyć staż i nie wiem ile on będzie trwał i w jakich godzinach, nie wiem tez czy nadal będę mogla pracować tam gdzie pracuje w czasie stażu, aby za coś go opłacić, bo mam dzieci i jeszcze jestem w trakcie rozwodu, wiec nie wiem jak to z tym będzie i czy np. nie można dłużej w weekendy żeby to szybciej zaliczyć i czy na końcu jest jakiś egzamin czy coś takiego...

Autor: kaska8691

23-09-2008 Brawo! Jeżeli po piętnastu latach chcesz wrócic do zawodu to znaczy ,że masz to coś. Bądż nieugięta bo to wraca z procentem. Pielegniarstwo sie zmieniło przez ten czas i jesteśmy samodzielne w naszym zawodzie, chociaż spotkasz jeszcze wiele twardogłowych kolezanek , które chowają się za fartuszkiem lekarskim bo tak im wygodnie i nie trzeba myśleć.Wyczerpujące informacje otrzymasz w izbach pielęgniarskich, a w szpitalu wszystko zależy od pielęgniarki naczelnej i oddziałowych- różnie to bywa.Złośliwe i dokuczające panie spotkasz na swojej drodze,bo wszędzie po jednej sztuce ja też napotkałam. Ale nie poddawaj się czytaj, dopytuj się lekarzy, magistrów, uczestnicz w zabiegach .Nie wstydź się przyznać, że czegoś nie wiesz , czy nie potrafisz- tylko głupcy sie wyśmiewaja, najczęsciej tak skrywają swoje braki wiedzy zawodowej.Po tylu latach masz prawo nie wiedzieć,a szpital jest najlepszym miejscem. Będzie dobrze ale musisz być cierpliwa. Życzę miłych ,kompetentnych i pomocnych współpracowników.

Autor: gosia73

słyszałam o takim złym traktowaniu stazystek przez koleżanki, opowiadaja dziewczyny jak nikt nie chce im nic powiedziec pokazać, bo one za to nie biora kasy, wstydxcie sie pielegniarki macie to w etyce zawodowej kazda z nas musi pomagac i wtajemniczać swoje kolezanki, kazda z nas moze byc w takiej sytuacji

Autor: miriamlaura

zastanawiam sie nad wnioskiem o przeszkolenie, aby powrocic do zawodu poloznej. jak rozpoczac procedure? czy izba wyznacza szpitale i oddzialy, w ktorych odbywa sie staz/wolontariat? no i jak wyglada w praktyce pozniejsze zatrudnienie? za wszystkie rady bede niezmiernie wdzieczna

Autor: gosia73

początkek załatwiania spraw na miejsce w izbie pielegniarskiej do których ty nalezysz, wszystko zalezy czy masz prawo wykonywania zawodu czy tez nie, jesli nie to w izbie powiedz co dalej robić, jakie papiery złozyć, można wybrac sobie szpital ja robiłam wolontariat w swoim mioescie dla mojej wygody, dyzury sa codziennie po 8 godzin, jesli przerwe w zawodzie miałas duza to dadzą ci 6 miesięcy jesli małą może 3 miesiace, z izb dostaniesz podanie do szpitala na przeszkolenie i idziesz do dyrekcji i kadr kierują cie na konkretne wyznaczone do zaliczenia oddziały, po zaliczeniu juz wszystkich-miesiac kazdy idziesz na egzamin do izb w wyznaczonym terminie, można iść na niego wczesniej ale i tak reszte brakujacego czasu wolontariatu musisz dalej odpracowac,możesz ię ubiegać w urzedzie miasta o dofinansowanie , ale trzeba byc zarejestrowanym jako bezrobotnym i nie zawsze maja pieniadze, zapytaj bo może cos sie zmieniło, tak w ogle zycze wytrwałosci, nie jest lekkko,ale jak masz silna motywacje do powrotu do pracy to dasz rade- trzymam kciuki.

Autor: mama45

z tego co wiem ,każda Izba ustala własny program szkolenia.Po takiej samej przerwie w wykonywaniu zawodu będziesz pracowała w jednym okręgu 4m-ce,w innym 6m-cy. To samo dotyczy godzin pracy:w jednym okręgu 7godz.35min.,w innym 8godz.dydaktycznych czyli 6 godzin. Jedni zwrócą ci koszt zakupu mundurka inni nie. Jeden wielki bałagan.Każdy rządzi na swoim terenie. Jedyne pocieszenie to możliwość sfinansowania kosztów przez Urzad Pracy,z czego ja i moje koleżanki skorzystałyśmy.Musisz być oczywiście zarejestrowana i wtedy nie masz odwrotu,choćby ci było bardzo żle.Osobiście polecam choć traktują nas jak piąte koło u wozu.

Autor: katarzynka1030

Zaskoczona jestem że urząd pracy finansuje jakiekolwiek koszty, od 3 miesięcy walcze z nimi o dofinansowanie przeszkolenia po przerwie w wykonywaniu zawodu i ciągle twierdzą ,że oni jedynie mogą sfinansować coś na co sami skierują a przeszkolenie z izby pielęgniarskiej guzik ich obchodzi.Ja zaczynam już przeszkolenie za 2 tygodnie , nie wiem jak to będzie , z tego co tu wyczytałam to nieciekawie się zapowiada, pożyjemy zobaczymy.Korzystając z okazji chciałam zapytać Drogie Koleżanki w jakie ksiazki się zaopatrzeć najlepiej żeby być z wszystkim na czasie.Muszę zaliczyć przeszkolenie na chirurgii, oddziele wewnętrznym i pediatrycznym .Pozdrawiam

Aktualności

WOLNA TRYBUNA - opinie internautów.

Jolka napisała na Portalu: Nie wierzę już nikomu.

2010-03-09 05:26 skomentowano 10 razy !

Hands To Works jest międzynarodową firmą doradztwa personalnego, która swoim działaniem obejmuje całą Europę. W chwili obecnej prowadzimy projekty rekrutacji personeli medycznego. Dysponujemy ciekawymi ofertami pracy dla pielęgniarek.

2010-03-09 05:25 skomentowano 18 razy !

Zobacz wykaz uczelni, które będą prowadzić dofinansowane studia pomostowe na kierunku pielęgniarstwo i położnictwo - nabór wiosenny 2010. Zobacz także liczbę miejsc, wysokość opłaty za jeden semestr. Czy to już będzie nabór na skrócone studia?

2010-03-09 05:24

Zapraszamy na XIV Ogólnopolską Konferencję Szkoleniową dla pielęgniarek - Zagrożenia pracy zawodowej a zdrowie pielęgniarki. Warszawa, 11 czerwca 2010 roku.

2010-03-08 06:28 skomentowano 85 razy !

Samorząd zawodowy pielęgniarek i położnych - od stycznia wyższe składki członkowskie i wynagrodzenie przewodniczących okręgowych izb pielęgniarek i położnych do 11 tysięcy złotych. I prezesa Naczelnej Izby PiP do ponad 13 tysięcy złotych

2010-03-08 06:27 skomentowano 9 razy !

Kilka refleksji o sytuacji w pielęgniarstwie długoterminowym.

2010-03-07 21:45 skomentowano 13 razy !

Interesujący! Dający do myślenia! Warto przeczytać! Pismo położnej do Naczelnej Izby PiP oraz do Ogólnopolskiego Związku Zawodowego PiP.

2010-03-07 21:44 skomentowano 10 razy !

Przeczytaj tekst wystąpienia przewodniczącej OZZPiP podczas manifestacji - XI Wielka Manifa. Zapraszam do dyskusji nad celowością wikłania pielęgniarstwa w tego typu przedsięwzięcia poprzez wygłaszanie tez: "LEKARZ PRACUJE, PIELĘGNIARKA SŁUŻY"; "BY PRAWA ZOSTAŁY ZAGWARANTOWANE TAKŻE NAM KOBIETOM, I NASZYM CÓRKOM".

2010-03-07 21:43

Dyskusja w sejmie o długoterminowej opiece pielęgniarskiej. Podczas wypowiedzi wiceministra zdrowia Marka Habera posłowie krzyczeli: NIEPRAWDA!, BZDURA TOTALNA! Wicemarszałek sejmu podsumował dyskusję: Skala od 0 do 60 punktów została obniżona do wysokości od 0 do 40 punktów, czyli jest problem dotyczący różnicy między 40 a 60 punktami. I to jest realny problem, którego nie chce rozumieć MZ.

2010-03-07 21:42 skomentowano 14 razy !

Ewa Kopacz zabiera głos w sprawie palenia papierosów. "Lubię palić we własnym samochodzie". Specyficzna forma promocji zdrowia prowadzona przez lekarza . . . Proponuję ten materiał wideo prezentować przez pielęgniarki szkolne w ramach kampanii antynikotynowej. Przecież to poglady bądź co bądź obecnej minister zdrowia!

2010-03-07 21:41 skomentowano 14 razy !

Spotkanie w MZ w sprawie pielęgniarstwa w miejscu wychowania i nauczania. Zobacz jakie kwestie podnosili przedstawiciele samorządu zawodowego pielęgniarek i położnych.

2010-03-07 21:40

Zobacz treść ponad dwudziestu decyzji dyrektora WOW NFZ w sprawie wniesionych odwołań dotyczących roztrzygnięć konkursu o udzielanie świadczeń w zakresie: świadczenia w pielęgniarskiej opiece długoterminowej.

2010-03-07 21:38

Pielęgniarska opieka długoterminowa w DPS po 1 marca 2010 roku. Fakty i mity. Realia a opinie głoszone przez przedstawicieli MZ i NFZ. Zobacz komentarz . . .

2010-02-27 18:04 skomentowano 38 razy !

Jakie są efekty zakończonego protestu na Podbeskidziu? Czy warto było? To pytanie zadają sobie teraz protestujący oraz opinia publiczna.

2010-02-27 17:37 skomentowano 79 razy !

Czy liderzy polskich związków zawodowych pielęgniarek i położnych są liderami? Skoro za ich plecami zamiast rzesz związkowców . . . przygnębiająca pustka? Jak jest ranga związków pielęgniarek w naszej społeczności zawodowej? W sytemie ochrony zdrowia? Także w poszczególnych zakładach pracy?

2010-02-27 16:44 skomentowano 27 razy !

Komentarz na Portalu: Trzeba ujawnić kulisy podpisania tego porozumienia! Piekło rozpętało się dla strajkujących pielęgniarek. Co najgorsze najwięcej do zarzucenia strajkującym miały ich koleżanki, które nie przystąpiły do akcji protestacyjnej.