Strona główna
Mapa strony
Pielęgniarki i Położne
Fakty Komentarze Codziennie
  Veto prezydenta dla ustawy, w której uregulowano sprawę kierowniczych medycznych (pielęgniarskich) stanowisk pracy w SPZOZ i "szpitalach spółkach".
  Veto prezydenta dla ustawy, w której określono uprawnienia pracownicze zatrudnonych w SPZOZ i "szpitalach spółkach".
  Raport Portalu i Gazety Pielęgniarek i Położnych - Dofinansowne studia pomostowe 2008/2009.
  Nowe regulacje w zakresie wcześniejszych (pomostowych) emerytur dla pielęgniarek i położnych. Teraz ustawę skierowano do prezydenta RP.
  Raport Portalu i Gazety Pielęgniarek i Położnych – Pielęgniarka DPS
  Normy zatrudniania pielęgniarek i położnych. Stare, wadliwe rozwiązania w nowej (zawetowanej) ustawie.

Powrót do zawodu

Autor: nursing

Uwagi o przebiegu przeszkolenia powracających do zawodu po przerwie 5-letniej

Jak wyglądał przebieg przeszkolenia? Grupowy, idnywidualny? Merytoryczny nadzór i wsparcie edukacyjne? Może ktoś prowadzi statystykę - kto? może NIPiP? Czy rzeczywiście osoby, które odbyły przeszkolenie podjęły pracę, a może wyjechały z kraju?

Autor: Fruzia

Co do szkolenia pielęgniarek po 5 letniej przerwie a i nawet dłuższej to mogę się wypowiedzieć tylko tyle, że zbyt mało się szanujemy! Chodzi mi o fakt poszanowania siebie nawzajem jako pielęgniarek. Widziałam sam na własne oczy jak starsze pielęgniarki(oczywiście nie wszystkie!)zachowują się do swoich koleżanek, które miały przerwę w zawodzie. Nic nie mogą się dopytać ani dowiedzieć, bo wiecznie są wypychane do najgorszych prac. Wykonywanie zleceń dożylnych i rozkładnie leków - to tzw. czystrza robota, więc te które przyszły przypomnieć sobie pracę w zawodzie do tego na początku nie są dopuszczane, bo są zbyt wolne!!! Są pielęgniarki, które nie pracowały długo i są prawdziwymi profesjonalistkami, tylko trzeba dać im trochę więcej czasu. Medycyna przez te 10-15 lat naprawdę poszła do przodu! Lecz cóż! Dzięki naszej wzajemnej życzliwości same podrzynamy sobie gałąź na której siedzimy :( Po takich przeszkoleniach dużo pielęgniarek nie decyduje się do powrotu pracy w zawodzie.

Autor: julianna

Ja właśnie złożyłam wniosek o przeszkolenie po 15 letniej przerwie, bardzo sie boje bo nigdy nie pracowałam w szpitalu oprócz praktyki w szkole, ale jestem nieugięta i chce pracować w szpitalu... Nie wiem czy na każdym oddziale będę musiała odbyć staż i nie wiem ile on będzie trwał i w jakich godzinach, nie wiem tez czy nadal będę mogla pracować tam gdzie pracuje w czasie stażu, aby za coś go opłacić, bo mam dzieci i jeszcze jestem w trakcie rozwodu, wiec nie wiem jak to z tym będzie i czy np. nie można dłużej w weekendy żeby to szybciej zaliczyć i czy na końcu jest jakiś egzamin czy coś takiego...

Autor: kaska8691

23-09-2008 Brawo! Jeżeli po piętnastu latach chcesz wrócic do zawodu to znaczy ,że masz to coś. Bądż nieugięta bo to wraca z procentem. Pielegniarstwo sie zmieniło przez ten czas i jesteśmy samodzielne w naszym zawodzie, chociaż spotkasz jeszcze wiele twardogłowych kolezanek , które chowają się za fartuszkiem lekarskim bo tak im wygodnie i nie trzeba myśleć.Wyczerpujące informacje otrzymasz w izbach pielęgniarskich, a w szpitalu wszystko zależy od pielęgniarki naczelnej i oddziałowych- różnie to bywa.Złośliwe i dokuczające panie spotkasz na swojej drodze,bo wszędzie po jednej sztuce ja też napotkałam. Ale nie poddawaj się czytaj, dopytuj się lekarzy, magistrów, uczestnicz w zabiegach .Nie wstydź się przyznać, że czegoś nie wiesz , czy nie potrafisz- tylko głupcy sie wyśmiewaja, najczęsciej tak skrywają swoje braki wiedzy zawodowej.Po tylu latach masz prawo nie wiedzieć,a szpital jest najlepszym miejscem. Będzie dobrze ale musisz być cierpliwa. Życzę miłych ,kompetentnych i pomocnych współpracowników.

Autor: gosia73

słyszałam o takim złym traktowaniu stazystek przez koleżanki, opowiadaja dziewczyny jak nikt nie chce im nic powiedziec pokazać, bo one za to nie biora kasy, wstydxcie sie pielegniarki macie to w etyce zawodowej kazda z nas musi pomagac i wtajemniczać swoje kolezanki, kazda z nas moze byc w takiej sytuacji