Strona główna
Mapa strony
Pielęgniarki i Położne
Fakty Komentarze Codziennie
  Veto prezydenta dla ustawy, w której uregulowano sprawę kierowniczych medycznych (pielęgniarskich) stanowisk pracy w SPZOZ i "szpitalach spółkach".
  Veto prezydenta dla ustawy, w której określono uprawnienia pracownicze zatrudnonych w SPZOZ i "szpitalach spółkach".
  Raport Portalu i Gazety Pielęgniarek i Położnych - Dofinansowne studia pomostowe 2008/2009.
  Nowe regulacje w zakresie wcześniejszych (pomostowych) emerytur dla pielęgniarek i położnych. Teraz ustawę skierowano do prezydenta RP.
  Raport Portalu i Gazety Pielęgniarek i Położnych – Pielęgniarka DPS
  Normy zatrudniania pielęgniarek i położnych. Stare, wadliwe rozwiązania w nowej (zawetowanej) ustawie.

Uczelnie - studia pomostowe 2008

Autor: grasia11

studia pomostowe finansowane przez UE

Czy możliwe byłoby wprowadzenie nowego tematu-Szkoły wyższe- Studia pomostowe 2008??? Od tego roku mamy możliwośc kształcenia się na studiach pomostowych finansowanych przez Unie Europejską i dzięki temu podwyższenie swoich kwalifikacje na poziomie licencjata. Szkół takich w Polsce jest sporo. Jeśli pojawiła by się w tematach nazwa Uczelni- miasto można byłoby wymieniac między sobą wszelkie informacje- chocy literaturę, może opinie na temat wykładów i wykładowców, jak wyglądają zaliczenia, egzaminy...Rozpoczęłam naukę w Wyższej Szkole Medycznej w Sosnowcu, jest nas 100 osób,nie ma zbyt wiele czasu żeby się poznac, a takie forum stworzyło by taką możliwośc.... Nie wiem czy ten wpis to już będzie dodany nowy temat widoczny na zawsze czy też jak ktoś doda kolejny to ten temat się "schowa" ;( Ten sam wpis zrobiłam w miejscu gdzie pisze "Dofinansowanie z Phare, ZPORR, Budżetu Państwa" ale jak na razie to tego nie widzę i dlatego tu powtarzam.... Dobrze byłoby też gdyby przy wpisie pokazała się data, byłoby wiadomo czy dany wpis jest aktualny czy to coś "starego" sprzed kilku lat.... pozdrawiam

Autor: gosia73

bardzo sie cieszę, że taki temat będzie, proszę napisz o tej uczelni ja zaczynam w lutym w sosnowcu, jestem bardzo ciekawa poziomu nauczania,

Gosiu, wykłady na razie były w niedziele tylko; dużo informacji z anatomii bardzo chaotycznie podane ;( dużo z psychologii ,ale za to fajny wykład i super wykład z "podstaw pielęgniarstwa" Pani Doktor która prowadziła dostała brawa na koniec- była rewelacyjna!!! Mam nadzieję że jeszcze ktoś się podłączy do forum ;) i będzie więcej wypowiedzi na temat tej szkoły. Poczekamy, zobaczymy...

no to faktycznie wykład musiał być dobrze przekazany, cieszę się, że sa tam również wykładowcy którzy czują swój temat i potrafia wyłożyć zrozumiale, a co do anatomii- ona lekka nigdy nie była, pewnie będzie egzamin, a orientujesz się czy przepisują oceny z innych studiów, chodzi mi np. o psychologię, socjologię, anoatomię, ratownictwo medyczne?

no i jak piszcie dziewczyny, fajnie?

Hej! Z anatomii będzie zaliczenie, tj test, jakoś sobie poradzimy, myślę że będzie ok. Co do tych innych przedmiotów to musisz pytac indywidualnie, powinni zaliczyc, bo to są godziny do opanowania materiału, których brakuje. Ja niestety nie mogłam byc teraz na wykładach i w listopadzie 8 i 9 tez nie będę ;( (inne priorytety...) Obecnośc na wykładach nie jest obowiązkowa, ale warto byc, bo potem trzeba korzystac z czyichś notatek żeby nadrobic zaległości, ale trudno, jakoś to będzie. Z tego co wiem to w Dąbrowie mają wykłady w każdy weekend, to dopiero problem !!!

dobrze że nie co tydzień bo nikt w pracy nie daje tyle wolnego, jak fajne dziewczyny z toba chodza to dadza notatki, a podział na grupy już mcie, czy tylko na auli wykłady wspólnie cały rok?

Autor: elusia24

A może ktoś ma informacje na temat pomostówki w Radomiu, bo miało się zacząć w październiku i nic ?

Wykłady na auli, jest nas chyba ze 100 osób...Nic mi nie wiadomo o podziałach na grupy, wiec chyba będziemy razem tzn są dziewczyny ze ścieżki A i C. Poznałam już parę osób i nawet dotarłam poprzez moje koleżanki do ich znajomych, które też się uczą i notatki z ostatnich wykładów zdobyłam ;))

trudno jest poznac osoby jak 100 siedzi w jednym miejscu, myslę,że będzie podział na grupy ćwiczeniowe tylko widać później to ułatwi kontakt i wszystkie sprawy załatwia sie już z tymi samymi koleżankami,grasia11 fajnie że piszesz kiedyś się spotkamy na uczelni, pozdrawiam, napisz jakie sa jeszcze przedmioty w "a"

własnie byl podzial na grupy, zobaczymy jak to bedzie. Poznałam parę osób, wiesz przez "stare" koleżanki ;)). Niestety mam spore zaległości, bo nie byłam na wykładach przez ostatnie 3 weekendy ;( (siły wyższe), będę musiała to nadrobić...Od jutra idę na praktykę na położnictwo na 5 dni, a póżniej 120 godzin na chirurgii. Umowy jeszcze nie podpisane, ale zaczyna się to powoli układać, a i w niedziele 30.11 zaliczenie z prawa o 8 ranoooooo, a w sobotę wybieram się na disco ;)) - andrzejki i to po wykładach, które są do 20.45. Jakiś to trudny dla mnie czas , w ogóle mi nie pasują te wykłady w moim terminarzu (hihihi)

te praktyki to dobijaja, strasznie dużo giodzin... ale cóz, trzeba zagryźć zęby. trzymam kciuki za zaliczenie, prawo nie jest proste, wiele tych ustaw i rozporzadzeń, baw się dobrze i pisz, pisz...czekam na każdy wpis, pozdrawiam

hej! niestety moje praktyki się odwlekają- biurokracja...szpital w którym chcę odbyć praktyki nie ma podpisanej umowy ze szkołą , a taka jest potrzebna. Już wszystkie dokumenty są i chyba wreszcie pójdę od poniedziałku. Ciekawe jak to zaliczenie będzie wyglądało z tego prawa??? I następny egzamin z pielęgniarstwa chirurgicznego 13 grudnia. Zobaczymy jak to pójdzie. Muszę coś poczytać, nie mam kiedy ;(( , w każdym razie są poprawki, więc na razie się nie martwię ...pozdrawiam