Strona główna
Mapa strony
Pielęgniarki i Położne
Fakty Komentarze Codziennie
  Oglądalność Portalu przekroczyła 50 tysięcy unikalnych użytkowników miesięcznie. Mailing wysyłamy do prawie 6 tysięcy zarejestrowanych osób.

Dlaczego ciagle ktoś ubliża studiującym pielegniarkom

Autor: gosia73

pomostówka-bee!

W całym portalu ciagle czytam opisy osób, które nie maja dosyć krytyki pomostowych studiów i uczacych sie tam pielęgniarek, czuję się jak z kosmosu i jak osoba drugiej kategorii, czy nauka to soć złego? dlaczego czytam niesmaczne komentarze?

Autor: kaska8691

Nie przejmuj sie wiele moich koleżanek nie potrafiło sobie poradzic z problmem, nie wiem dlaczego pomostówka stoi im tak w oku. Jak do każdych studiów zaocznych trzeba włozyc dużo pracy, czasu, pieniędzy i nerwów z róznych powodów, koleżanek też. Ale ignorować ignorantów, zabijac klin klinem.Druga niemiła strona-to niektórym z nas ,,odbija" i zanim skończa to już są na granicy samouwielbienia i mądrzejszej w powiecie nie znajdzie się. Pewien rodzaj osób zapomina, że pielegniarka jest sie zawsze niezależnie jaki stopień naukowy posiadamy i nie zwalnia nas on od naszej roli i misji pielęgniarstwa. Jak chcą pracować w biurach, mieć tipsy to myślę,że bardzo odpowiedni kieunek to administracja. Nie przejmuj się tym, to babskie towarzystwo, rób swoje, wiedzy nie odbierze głupie gadanie.Tylko milo bylo mi słyszeć od moich wykładowcow,że z pomostowka to jest przyjemnie pracować bo studenci wiedzą o czym jest wykad, dyskutują, wyjaśniają, interesują się a trudno osiągnąć taki stan na dziennych gdzie wiedza trafia do pustej przestrzeni i zanim sie zakotwiczy mijają długie miesiące. Ty uzupełniasz swoje wykształcenie do odpowiedniego poziomu a nie pobierasz nauki od nowa. Pozdrawiam

Bardzo mnie to wkurza jak słyszę:, pomostowe robia tylko nieuki, za darmo... po co ci te studia,po nich nic nie ma i się nie przydadzą, pozwólcie o tym wszystkim decydować tym co się uczą, nie krytykujcie studentek...

Autor: zakrecona346

A Wiesz Gosiu kto tak twierdzi? Koleżanki ,którym zabrakło woli,motywacji i chęci aby podnieść swoje kwalifikacje.Tylko leń i ignorant będzie twierdził ,że zjadł wszystkie rozumy.I że wykształcenie na nic się nie przyda.Z takimi to nie warto dyskutować.Z niektórymi argumentami po prostu się nie da.Ja uczę się dla siebie i chętnie pytam jeżeli czegoś nie wiem a nie wiem wbrew pozorom często.

ostatnio od mojej pani dyrektor usłyszałam- po co ci te studia?- wybierasz się za granicę?- jeśli nie to jaki maja sens!, no ręce mi opadya, podnoszę swoje kwalifikacje- po co! czy tak powinien sie zacowac pracodawca???/

Autor: IZAP1974

witam ja już skończyłam licencjat jestem na magisterkich jak doszło do wyrabiania pieczątek oczywiście na koszt pracownika zabroniono nam wyrobienia pieczątek z tytułem licencjata ale rozmawiałam z sekretarzem izb pielęgniarskich i jest to działanie bezprawne wyrobiłam pieczątke z licencjatem i wczoraj mi się dostało za moją pieczątke ale jak się powołałam na rozmowę z izbami pielęgniarskimi to odziałowa odpóściła temat czyżby czuła się w zagrożeniu.

widzicie na kazdym kroku widac gniew , pewnie p. Oddziałowa ma tylko średnie wykształcenie i niestety nie posiada tytułu przed nazwiskiem , niestety to jej problem tylko po co się wyżywać na innych

Autor: Jolanta NI

Mam pomysl-skoro to takie ponizajace,to nie doksztalcajcie sie i nie robcie z siebie na sile sierotek pokrzywdzonych przez los. Nie dobrze mi sie robi jak czytam takie posty. Skoro studiujecie,to badzcie na poziomie i nie wypisujcie takich pierdol,albo zalozcie specjalny portal dla pokrzywdzonych przez los pielegniarek po studiach!

Autor: KasiaR

Nie chcę Cię obrazić Jolu,ale to Ty w tym momencie wypisujesz pierdoły.po co się wpier.....jeśli temat Cię nie interesuje.Możemy tu sobie pisać co tylko chcemy!bye,bye....A do koleżanek co to piszą,że inni nie są zadowoleni z ich studiowania to chce Wam napisać,że ostatnio od swojej oddziałowej usłyszałam,że nie wyobraża sobie dalszej współpracy ze mną(pracuję tam na 1/2 etatu)gdyż szkoła mi koliduje z pracą.co ma z tym zrobić?zwolnić się,poddać?czy może rzucić szkołę,bo sie pani oddziałowej nie podoba???

kasia uduś oddziałowa, ha, ha, powiedz jej że w ustawie o zawodzie pielegnirek jasno pisze, że każda pielegniarka ma prawo i obowiązek zarazem się dokształcać a jak ona tego nie robi to znaczy że się cofa do tyłu.

Autor: kosteczka84

na szcescie nie wszystkie oddzialowe sa tkie wredne. moja jest pod tym wzgledem super.studiujemy (3) na tym samym roku i w tej samej grupie a ona nie ma problemu z ustawieniem dyzurow chociaz brakuje personelu. kobietki, z ktorymi studiuje moglyby byc moimi matkami- sa zaj....te. one same moglyby wiele nauczyc. pozdrawiam

Autor: nurse1

IZAP1974 ja właśnie skończyłam studia -licencjat pielęgniarstwa, mam pytanko odnośnie pieczątki- czy pisałas tak? "imie i nazwisko licencjat pielegniarstwa nr zawodu" I jeszcze jedno pytanko czy zgłaszałaś w Izbach to ,że ukończyłaś studia i czy Izby odnotowują to w prawie wykonywania zawodu? Pozdrawiam serdecznie.

Autor: Irulana

Właśnie kończę studia pomostowe. Podziwiam i szanuję pielęgniarki, które podjęły naukę, zwłaszcza te z wieloletnim stażem. Mam natomiast zastrzeżenia do programu studiów pomostowych. nie wiem kto układał ten program, ale na pewno nie wiedział co znaczy uzupełnić wiedzę pielęgniarki, która już pewien zasób wiedzy posiada. Niestety 4/5 programu, to pielęgniarska podstawówka. Po co mi powtórka z anatomii czy fizjologii? Po co kolejny raz słuchać o teoriach pielęgnowania? Czyżby się coś zmieniło w tym temacie w ostatnim dziesięcioleciu? Wykłady prowadzone tak, jakbym się dopiero uczyła zawodu, podstawy dla pielęgniarki. Proces pielęgnowania? Przecież prowadzę go w pracy już szósty rok. Wymagania na egzaminach, niestety dorównują poziomem wykładom. Studia pomostowe, w moim przekonaniu, nie uzupelniają wiedzy zawodowej. Dają nieco ogólnej ogłady z dziedzin luźno związanych z pielęgniarstwem, ale ja nie po taką wiedzę szłam na uczelnię. Reasumując; Przystąpię do egzaminu i uzyskam dyplom. Chciałam wiedzy a dostanę papier. Poprawią się nieco moje zarobki i być może zyskam większe szanse na rynku pracy (gdybym chciała ją zmienić). Co zyskają na tym moi pacjenci? O co chodziło ludziom, którzy układali program? Czyżby chciano mi coś udowodnić?

Autor: nurse1

Mam pytanko.Czy któras z Was jest na magisterium na Akademii Medycznej w Warszawie? Czy jest trudno i co jaki czas są zjazdy?Albo gdzie proponujecie by na magusterium iść. Pozdrawiam

Aktualności

WOLNA TRYBUNA - opinie internautów.

Jolka napisała na Portalu: Nie wierzę już nikomu.

2010-03-09 05:26 skomentowano 12 razy !

Hands To Works jest międzynarodową firmą doradztwa personalnego, która swoim działaniem obejmuje całą Europę. W chwili obecnej prowadzimy projekty rekrutacji personeli medycznego. Dysponujemy ciekawymi ofertami pracy dla pielęgniarek.

2010-03-09 05:25 skomentowano 27 razy !

Zobacz wykaz uczelni, które będą prowadzić dofinansowane studia pomostowe na kierunku pielęgniarstwo i położnictwo - nabór wiosenny 2010. Zobacz także liczbę miejsc, wysokość opłaty za jeden semestr. Czy to już będzie nabór na skrócone studia?

2010-03-09 05:24

Zapraszamy na XIV Ogólnopolską Konferencję Szkoleniową dla pielęgniarek - Zagrożenia pracy zawodowej a zdrowie pielęgniarki. Warszawa, 11 czerwca 2010 roku.

2010-03-08 06:28 skomentowano 85 razy !

Samorząd zawodowy pielęgniarek i położnych - od stycznia wyższe składki członkowskie i wynagrodzenie przewodniczących okręgowych izb pielęgniarek i położnych do 11 tysięcy złotych. I prezesa Naczelnej Izby PiP do ponad 13 tysięcy złotych

2010-03-08 06:27 skomentowano 9 razy !

Kilka refleksji o sytuacji w pielęgniarstwie długoterminowym.

2010-03-07 21:45 skomentowano 17 razy !

Interesujący! Dający do myślenia! Warto przeczytać! Pismo położnej do Naczelnej Izby PiP oraz do Ogólnopolskiego Związku Zawodowego PiP.

2010-03-07 21:44 skomentowano 13 razy !

Przeczytaj tekst wystąpienia przewodniczącej OZZPiP podczas manifestacji - XI Wielka Manifa. Zapraszam do dyskusji nad celowością wikłania pielęgniarstwa w tego typu przedsięwzięcia poprzez wygłaszanie tez: "LEKARZ PRACUJE, PIELĘGNIARKA SŁUŻY"; "BY PRAWA ZOSTAŁY ZAGWARANTOWANE TAKŻE NAM KOBIETOM, I NASZYM CÓRKOM".

2010-03-07 21:43

Dyskusja w sejmie o długoterminowej opiece pielęgniarskiej. Podczas wypowiedzi wiceministra zdrowia Marka Habera posłowie krzyczeli: NIEPRAWDA!, BZDURA TOTALNA! Wicemarszałek sejmu podsumował dyskusję: Skala od 0 do 60 punktów została obniżona do wysokości od 0 do 40 punktów, czyli jest problem dotyczący różnicy między 40 a 60 punktami. I to jest realny problem, którego nie chce rozumieć MZ.

2010-03-07 21:42 skomentowano 16 razy !

Ewa Kopacz zabiera głos w sprawie palenia papierosów. "Lubię palić we własnym samochodzie". Specyficzna forma promocji zdrowia prowadzona przez lekarza . . . Proponuję ten materiał wideo prezentować przez pielęgniarki szkolne w ramach kampanii antynikotynowej. Przecież to poglady bądź co bądź obecnej minister zdrowia!

2010-03-07 21:41 skomentowano 32 razy !

Spotkanie w MZ w sprawie pielęgniarstwa w miejscu wychowania i nauczania. Zobacz jakie kwestie podnosili przedstawiciele samorządu zawodowego pielęgniarek i położnych.

2010-03-07 21:40

Zobacz treść ponad dwudziestu decyzji dyrektora WOW NFZ w sprawie wniesionych odwołań dotyczących roztrzygnięć konkursu o udzielanie świadczeń w zakresie: świadczenia w pielęgniarskiej opiece długoterminowej.

2010-03-07 21:38

Pielęgniarska opieka długoterminowa w DPS po 1 marca 2010 roku. Fakty i mity. Realia a opinie głoszone przez przedstawicieli MZ i NFZ. Zobacz komentarz . . .

2010-02-27 18:04 skomentowano 38 razy !

Jakie są efekty zakończonego protestu na Podbeskidziu? Czy warto było? To pytanie zadają sobie teraz protestujący oraz opinia publiczna.

2010-02-27 17:37 skomentowano 79 razy !

Czy liderzy polskich związków zawodowych pielęgniarek i położnych są liderami? Skoro za ich plecami zamiast rzesz związkowców . . . przygnębiająca pustka? Jak jest ranga związków pielęgniarek w naszej społeczności zawodowej? W sytemie ochrony zdrowia? Także w poszczególnych zakładach pracy?

2010-02-27 16:44 skomentowano 27 razy !

Komentarz na Portalu: Trzeba ujawnić kulisy podpisania tego porozumienia! Piekło rozpętało się dla strajkujących pielęgniarek. Co najgorsze najwięcej do zarzucenia strajkującym miały ich koleżanki, które nie przystąpiły do akcji protestacyjnej.