podpisanie kontraktu z NFZ
Autor: pigulka
Witam!Po pierwsze poczytac to forum ,jest juz to opisane.Zanim cokolwiek zaczniesz musisz miec tzw.zgody dyrektorów szkół na wynajem,użyczenie lub dzierżawę gabinetów.Potem biurokracja założenie działalności gospodarczej,regon,pieczątka,US-wybranie formy opodatkowania-polecam kartę podatkową,powinnac tez miec kurs pielęgniarek szkolnych lub go szybko zrobic.Robisz ofertę w programie SWD-KO,udostępnianym przez fundusz.Do tego zalączasz liczby uczniów podpisane prze dyrciów szkół(tzw.zobowiązanie do współpracy)i juz.Jesli w NFZ wszystko zagra czeka cie jeszcze kupno oprogramowania do rozliczen,załatwienie polisy O.C i juz pracujesz.Wygląda nieciekawie,jak się to czyta ,ale jest to to przebrnięcia nie zrażaj się dasz radę:)pozdr Re
Autor: KP133
Niestety ale karta podatkowa dla pielegniarek jest zlikwidowana 2-3 lata temu. A jeszcze po drodze umowa na odbiór odpadów medycznych, odbiory gabinetów przez Sanepid, zgłoszenie i uzyskanie zezwolenia w Okręgowej Izbie lub rejestracja NZOZ jeżeli posiadasz wykształcenie wyższe- wystarczy licencjat.Pigulka ma rację, nie takie straszne.
Autor: annaj24_03
No dobrze, ale jeżeli szkoła nie ma gabinetu,bo po prostu jest mała i nie ma gdzie i jak wykorzystać pomieszczenia na gabinet,pracę wykonujemy zadaniowo?Kto jest zobligowany do utworzenia,wyposażenia - my czy samorząd, który prowadzi szkołę.Z POZ-em się bawią a z nas będą zdzierać,chodzi mi o sanepid i NFZ.Jeżeli NFZ daje kasę na profilaktykę dziecka to nie mogą te pieniążki iść na utworzenie,wyposażenie gabinetów itp.? Poradźcie koleżanki co z tym fantem zrobić, jak podpisać udostępnienie pomieszczenia z dyrektorem jak nie ma gabinetu??Co ma oglądać Sanepid i na jakiej podstawie wyda zezwolenie.Wiecie co chyba sklep łatwiej otworzyć:))Pozdrawiam i proszę o radę.
Kazda pielegniarka musi mieć przynajmniej jeden wyposażony gabinet. Pozostałe szkoły obejmuje w ramach swojego harmonagramu "na całym etacie" czyli 40 godzin tygodniowo, haromogram do NFZ przedstawiasz na cały tydzień a na drzwiach gabinetu piszesz właściwe godziny pracy dla tej szkoły. Dyrektorom szkół bez gabinetów dajesz harmonogram w formie pisemnej i tak bywasz w tej szkole. Od tego roku w szkole do 150 dzieci 1 raz w tyg po 2 godziny, od 151-250 ucz. 2 ray w tyg po 2 godziny. Szkoła ma obowizek wyposazenia gabinetu i udostepnienia go pielęgniarce. My jednak żeby zrobić odbiory musiałyśmy je z własnych pieniędzy doposażyć bo sanepid nie mógłby ich odebrać. Dowiedz się bo istnieje podobno program dostosowawczy i sanepid może napisać że gabinet spełnia wymogi i określa termin dostosowania.Dyrektorzy szkół podpisują załącznik nr 3 składany do oferty, tak jest liczba dzieci określonego typu np. I.1 , I.2 uczniowie z klas integracyjnych i sportowych, typ II szkoła z warsztatami, oraz typ IIIA,B,C szkoły lub ośrodki specjalne.
cd./w jednej odpowiedzi do 1500 znaków/Piszę to w takim celu żebyś wiedziała, że Dyrektor nie pisze udostępnienia gabinetu jeżeli ta szkoła go nie posiada.Ja mam Niepubliczny Zakład Medycyny Szkolnej i obejmuję opieką 30 szkół, a gabinetów mam 13. Dwie pielęgniarki mają po jednym gabinecie a 6 ma po 2 gabinety. Każda ma też szkoły bez gabinetów.Do działalności gosp. zgłaszasz miejsca prowadzenia działalności tam gdzie masz gabinety.Podaj mi adres e-mail i mogę Ci na bieżąco odpisywać bo nie zawsze tu zaglądam.
Pomyliłam się, 3 pielegniarki mają po jednym gab a 5 po 2 gab.
Jestes w błędzie karta podatkowa dla pielęgniarek funkcjonuje nadal sama na takiej byłam do konca 2008r jako praktyka indywidualna (teraz mam NZOZ,więc niestety nie przeszła),ale mam koleżanki ,które nadal korzystają z tej formy opodatkowania.W naszym rejonie NFZ wymaga ,aby w szkółkach gdzie nie ma gabinetu dostarczyc pisemną zgodę dyrektora o nawiązaniu współpracy oraz ,że w/w pielęgniarka może przebywac w udostępnionym przez niego pomieszczeniu w celu wykonywania świadczeń profilaktycznych dla uczniów.Szkoła nie ma niestety obowiązku wyposażenia gabinetu pielęgniarki(skąd masz takie informacje) ma umożliwic zapewnienie opieki profilaktycznej,co w praktyce znaczy pomieszczenie.Ale czynsz ,wyposażenie i remonty z tym już różnie bywa zależy na jakiego dyrektora trafisz,przepisy oświatowe tego nie regulują -więc wolna amerykanka.
Autor: annaj24_03
Jestem bardzo wdzięczna za każdą radę od Was.Sporo wiem,ale jeszcze mam trochę nurtujących mnie pytań. Mój adres e-mail to annaj2403@wp.pl. Wiemy już jak rozegrać sprawę gabinetów i godzin pracy,te które są w szkołach to mogą być-choć coś dziewczyny mówiły,że ostatnio dyrekcja spzoz ma jakiś problem bo niektóre nie spełniają standardów ISO(ale to nas jako dział.gospodarcza chyba by ISO nie dotyczyła??)Dyrektorzy szkół raczej są za współpracą,ale potem może być różnie.Czy umowa z NFZ jest podpisywana tylko na jeden rok czy może być od razu na dłużej?A jak to jest z feriami i wakacjami, normalnie macie płacone za dziecko/msc.,czy jakaś średnia arytmetyczna?Dzięki
Autor: geminka
Hm... im więcej wiem tym mniej wiem.... Dziewczyny czy mi się opłaci mieć 1 gabinet w Specjalnym Ośrodku Szkolno- Wychowawczym?- typ III B( 44 uczniów) i C ( 5 uczniów). KP133- widzę , że jesteś w temacie - proszę napisz do mnie , bo mam jeszczekilka nurtujących mnie pytań-gemini09@interia.pl
Autor: kawa62
Bardzo proszę koleżanki, zastanówcie się zanim napiszecie o takich bardzo szczegółowych sprawach, przecież nie wszyscy muszą o na wszystko wiedzieć, zaglądają tu różni ludzie, czy muszą oni wiedzieć o nas wszystko: ile zarabiamy , ile pracujemy, kto i co , proszę Was ...bez przesady z tą spowiedzią, czy widziałyście gdzieś coś podobnego? Kontaktujcie się indywidualnie i myślcie co piszecie niech się z nas nie śmieją.
Autor: geminka
Masz rację- zaglądają tu "RÓŻNI LUDZIE",czego dowodem jest poziom niektórych wypowiedzi...
W Wielkopolskim NFZ w warunkach aneksowania umów wieloletnich ukazała się dziś infa:"1. Pielęgniarka szkolna obejmuje opieką dzieci i młodzież szkolną począwszy od klasy „0” (tylko i wyłącznie w szkołach podstawowych).Dotychczas obejmowałyśmy opieką dzieci 6 letnie w Zerówkach przedszkolnych,dotąd to robimy.Czyli co od 2010 w aneksach wykreślamy te dzieciaki?Czy dotyczy to nowych podmiotów,wie ktoś?pozdr 03.12.09
Autor: estra
PROSZĘ O POMOC W NAPISANIU PRACY MGR!!!! Prośbę adresuję do PIELĘGNIAREK SZKOLNYCH. DZIĘKUJĘ SERDECZNIE WSZYSTKIM RESPONDENTKĄ!!!!!!!!!!!!!!!! Proszę o wypełnienie ankiety: http://www.moje-ankiety.pl/wypelnij/kwestionariusz/12208
Aktualności
WOLNA TRYBUNA - opinie internautów.
Nie rozumiem, po co kolejne wyjście na ulice?
Ładowanie ...