Strona główna
Mapa strony
Pielęgniarki i Położne
Fakty Komentarze Codziennie
  Veto prezydenta dla ustawy, w której uregulowano sprawę kierowniczych medycznych (pielęgniarskich) stanowisk pracy w SPZOZ i "szpitalach spółkach".
  Veto prezydenta dla ustawy, w której określono uprawnienia pracownicze zatrudnonych w SPZOZ i "szpitalach spółkach".
  Raport Portalu i Gazety Pielęgniarek i Położnych - Dofinansowne studia pomostowe 2008/2009.
  Nowe regulacje w zakresie wcześniejszych (pomostowych) emerytur dla pielęgniarek i położnych. Teraz ustawę skierowano do prezydenta RP.
  Raport Portalu i Gazety Pielęgniarek i Położnych – Pielęgniarka DPS
  Normy zatrudniania pielęgniarek i położnych. Stare, wadliwe rozwiązania w nowej (zawetowanej) ustawie.

PIELĘGNIARKA W KARETCE

Autor: netze

A po co? pytam prowokująco? Najbrzydszy pielęgniarz tak! Najładniejsza pielęgniarka nie! z całym szacunkiem dla koleżanek pielęgniarek. Tu potrzeba siły, a nie kokieterii.

Autor: piel69

A dlaczego nie, myślisz że pielęgniarki nie mają siły? Mylisz się i to bardzo w wielu sytuacjach dają sobie radę lepiej od ratowników.Ja sama pracuję w zespole R i coś o tym wiem ,w naszej stacji to właśnie pielęgniarki pozostały w pomniejszonym o jedną osobę zespole specjalistycznym.

Autor: joasia

Przyznaję racę, że trzeba siły. Własnie jestem w trakcie kursu i sie o tym przekonałam. Nie znaczy to, że pielęgniarki są słabe fizcznie. Niektóre może tak, ale będąc na kursie poznałam malutką, filigranową panią ratownik. Jakoś sobie musi dawać radę.

Autor: POL495

NETZE,a co z ratowniczkami? mysląć twoimi kategoriami tez nie powinny pracowac w karetce,bo sa slabsze od mezczyzn,jestem za.

Autor: amulet29

Z całym szacunkiem dla NETZE siła fizyczna jak najbardziej jest potrzebna ale przede wszystkim wiedza i doświadczenie. Pracuję w zespole wyjazdowym i bez problemu daję sobie radę natomiast koledzy ratownicy maja problemy ogromne z odróżnianiem leków i wykonywaniem wielu podstawowych zabiegów co ma już w Polsce swoje prawne skutki.

Autor: netze

Odpowiadam: Nie dyskryminuje Pań ratowniczek, ani pielegniarek. Oczekuje tylko odpowiedniego naboru kadr.Predyspozycje fizyczne,odpowiednie kwalifikacje zawodowe. Zgadzam się również na kierowce kobietę - z odpowiednimi kwalifikacjami do prowadzenia pojazdów medycznych. Pod warunkiem sprostania fizycznej pracy.

Autor: piel69

Netze dyskryminujesz pielęgniarki a wielu ratowników poznało już ich fachowość,sprawność,zdolność opanowania i zdrowego rozsądku w sytuacjach krytycznych.Cieszę się,że w mojej podstacji nie ma ludzi podobnych do ciebie i rozumujących twoim tokiem myślenia.My tworzymy zespół,szanujemy się nawzajem,a koledzy rat.uczą się od pielęgniarek wielu rzeczy ponieważ to my posiadamy doświadczenie zawodowe i to nie w noszeniu kart ale w pracy zespołowej często bardzo ciężkiej i wymagającej siły

Autor: pielrat

W 100% zgadzam się z piel69;-). W zespołach ratunkowych pracuje już 10 lat, jestem kobietą. zgadzam sie że siła fizyczna jest potrzebna, ale w naszej pracy to nie wszystko. W duzym stopniu liczy się wiedza, doświadczenie, umiejętność pracy w zespole. Jeszcze pare lat temu wszystko było jasne, a teraz szkoda gadać. Panowie Ratownicy traktują pielegniarki jak zło konieczne, niestety;-(. Szanujmy się nawzajem. Wiele z nas ma bardzo duże doświadczenie. a medycyna uczy pokory. Zawód ratownik medyczny jest młodym zawodomem, wielu ratowników nie ma doświadczenia i co mu z tej wielkiej siły. nie myślcie, że dyskryminuję zawód ratownika, czy samych ratowników. Poznałam wielu bardzo mądrych doświadczonych ratowników i chyle przed nimi czoła. Nie mogę tylko znieść tego braku szacunku dla pielęgniarek-kobiet. niestety ostanio spotkało mnie przykre doświadczenie. Okazało sie że ja jako doświadczona pielęgniarka posiadającca wszelkie kwalifikacje do pracy w zespołach raunkowych, nie moge być kierownikiem zespołu podstawowego. Może nim być tylko ratownik, nie ważne że dopiero co skończył szkołe i w kratce jeździ pare miesięcy. Nie myślcie że mam przerost ambicji, ale zakuło mnie.Jęzeli ktoś z WAs posiada jakąś wiedzę na ten temet to proszę o odpowiedż, Jak to jest z tymi pielęgniarkami w "karetce"?

Autor: pielrat

Jak to jest z przepisami dotyczącymi kierownikówzespołów podstawowych? Kto nim może być?