Strona główna
Mapa strony
Pielęgniarki i Położne
Fakty Komentarze Codziennie
  Oglądalność Portalu przekroczyła 50 tysięcy unikalnych użytkowników miesięcznie. Mailing wysyłamy do prawie 6 tysięcy zarejestrowanych osób.

svizzera-praca

Autor: agnieszkaw

witam .pracuje we wloszech jako pielegniarka od 5 lat.szukam informazji o pracy w CH nie wiem gdzie zaczoc pomuszcie..nr telefonu -agenzia..clinica.z gory dziekuje

Autor: Svizzero

Ja pracuje od 7 lat w Szwajcarii. Co chcesz konkretnie wiedziec o pracy tutaj?

Autor: haliki

szukam info o warunkach pracy dla pielegniarek w szwajcarii w kantonie wloskim.jak przebiega nostryfikacja dyplomu, ile kosztuje, ile sie srednio zarabia.

Nostryfikacja i koszty: http://redcross.ch/activities/health/hocc/d02a02a-de.php kliknij na foglio informativo.

Zarobki sa bardzo zroznicowane, w zaleznosci od szpitala, doswiadczenia w zawodzie i stanowiska, np pielegniarka na bloku operacyjnym zarabia wiecej niz na internie. Absolutne minimum swiezo po szkole pielegniarskiej bez doswiadczenia to 4600 Frankow. Co roku jest podwyzka minimum 50-100 Frankow, sa trzynastki i bonusy, dodatki za dyzury... uzbiera sie tego troche :)

Autor: barbara3001

Witam!Jestem pielęgniarką i pracuję w szpitalu.Chcę wyjechać do Szwajcarii do pracy w swoim zawodzie.Próbowałam we Włoszech,ale okazało się,że po liceum med.nie zrobię nostryfikacji.Dlatego tez zapisałam się na pomostówki od pażdziernika .Wolałabym jednak w CH.Jak wygląda sprawa z uznaniem LM?W sieci jest mnóstwo sprzecznych informacji...Jeżeli nie trzeba mieć licencjatu,to nie będę go zaczynać,tylko zajmę się bardziej językiem.POMÓŻCIE!!!

Mnie uznano dyplom LM bez zadnych problemow. Bylo to 8 lat temu i w tej kwestii w miedzyczasie troche sie niestety zmienilo, bo zmienil sie sytem ksztalcenia pielegniarek w CH. Kazdy wnosek o nostryfikacje rozpatrywany jest indywidualnie, co znaczy ze jednej osobie uznaja LM a innej moga nie. Najlepiej jakbys przetlumaczyla wszystkie swoje dokumenty i wyslala je do SRK z prosba, zeby ocenili, czy dostaniesz nostryfikacje czy nie jesli zlozysz wniosek. Taka opinia kosztuje troche (120 CHF), ale jest duzo tansza niz wniosek o nostryfikacje (500-940 CHF). Jak dostaniesz opinie pozytywna to juz z tym kwitem mozesz szukac pracy w CH i potem zlozyc formalny wniosek o nostryfikacje bedac juz w CH i wiedzac ze ja dostaniesz. Osobiscie nie sadze, zeby robiono Ci problemy z nostryfikacja. Wszelki informacje sa na stronie SRK.

Dzięki za odpowiedż! Dobry pomysł z tą oceną!Mam adres SRK,napiszę,tylko jak mam zapłacić za to wszystko?Próbowałam wejść na ale nie ma czegoś takiego na stronce REDCROSS.Chciałabym znać jakie dokumenty dokładnie trzeba przygotować.Próbując we Włoszech-dzwoniłam do MZ w Rzymie,tam dziewczyna wytłumaczyła mi krok po kroku gdzie mam wejść,co wydrukować.Jak to jest tutaj?Gdzie mogę pobrać wniosek? Ty tak dużo wiesz-pomóż mi jeszcze...Proszę!

W jakim jezyku potrzebujesz te formularze? Po wlosku?

http://redcross.ch/activities/health/hocc/pdf/redcross_info_090128_i.pdf http://redcross.ch/activities/health/hocc/pdf/redcross_FAQ_i_081217.pdf http://redcross.ch/activities/health/hocc/pdf/redcross_anmeldeform_080225_i.pdf Masz informacje i formularz po wlosku. Jesli potrzebujesz jeszcze jakis informacji daj znac.

O kurcze nie tak to mialo wygladac, ale mam nadzieje, ze dojdziesz z tym do ladu.

chcialam bardzo goroco podziekowac svizzero za wiadomosci i przeprosic ze nie zrobilam tego wczesniej,niestety nie wykorzystalam informazji ale widze ze jest duze zainteresownie tematem i na pewno komus sie przydaly.serdeczne dzieki...

Ja też.Dopiero to rozgryzam.Radzę sobie!Dzwoniłam dziś do MZ do departamentu piel.,aby jeszcze czegoś się dowiedzieć.Pan poinformował mnie,że nic na temat CH nie wie i jeszcze nikt nie pytał.Czarno to widzę,choć nie rezygnuję.Ty Agnieszko już spasowałaś?

Nie rozumiem Barbara co czarno widzisz? Pan z departamentu nie decyduje o nostryfikcji dyplomow w CH. Wszelkich informacji szukaj bezposrednio u SRK. Tam sa podane numery telefonow i emaile. Na waszym miejscu bym sie nie poddawal juz na etapie szukania informacji. Jesli zabraknie czegos w Waszych dokumentach, to kaza Wam je doslac. Pamietajcie, ze musicie miec udokumentowana (np certyfikat) znajomsc jezyka na poziomie B2. Mysle, ze warto sie potrudzic, zeby dostac tu prace. Szwajcaria oferuje chyba najwyzszy standard zycia w Europie i wezcie pod uwage piekne krajobrazy: adami28.fotosik.pl Powodzenia!

Dzięki tego mi trzeba było!,,Ryję'' teraz we włoskim. Sprawdziłam na czym polega B2.Uffff...Masz rację nie poddam się. Widoki super.Myślę,że i powietrze lepsze...

witam serdecznie.nie nie spasowalam tylko chwilowo zajmuje sie zmiano mieszkania.,mieszkam w malenkiej miejscowosci pod varese 20 km od granicy chi na pewno bede prubowac.we wloszech pracuje sie dobrze ale bardzo ciezo i praktycznie musze robic wszystko od skoplikowanych opatrunkow po ustawiczno zmiane pampersow za 1380 na jednym dyzuze z.marze o pracy pielegniarskiej takij normalnej..wiem ze w ch to daleka droga ale mozna sie doczekac awansu...a jesli nie to chociaz przyzwoitego wynagrodzenia ,,chce sprobowac i mam nadzieje ze moje 40 lat mi w tym nie przeszkodzi ,,,mam racje?a moze sie myle co do waronkow pracy w ch...pozdrawiam agnieszka

Varese? To ladne okolice :) Ja bywam czasami w Como i Cannobio. Kiedys sie rzucilem, zeby objechac cale Laggo Maggiore, ale mi sie znudzilo i przeplynalem statkiem na druga strone. Pewnie wracajac do CH otarlem sie o to Varese. Ja mieszkam po drugiej stronie Alp w kantonie Graubünden. Twoje zarobki w przeliczeniu z Euro to okolo 2200 CHF. Caly kanton Graubünden naleza do najgorzej oplacanych w CH, ale nawet tu zarobisz minimum 2 razy wiecej niz we Wloszech. Nie mam pojecia jak sie pracuje we Wloszech, ale tutaj tez prawdopodobnie nie jest lzej. Pracuje sie 42,5 godz tygodniowo, w zaleznosci od miejsca pracy sa rozne dyzury, rowniez takie dzielone z kilkugodzinna przerwa na obiad. Jesli chcesz szybko zrobic kariere to najlepeiej w opiece dlugoterminowej, bo tam dyplomowane pielegniarki sa rarytasem i szybciej awansuja na oddzialowe. W szpitalu jest juz duzo trudniej o awans. W Twojej sytuacji najbardziej lukratywne byloby mieszkanie we Wloszech, dojezdzanie do pracy do CH i oczywiscie placenie niskich podatkow w CH. A co do wieku to nie sadze, zeby on byl przeszkoda. Znam przypadki, ze zatrudniano pielegniarki kilka lat przed emerytura i to do tego swiezo przybyle z Niemiec.Sam zajmowalem sie rekrutacja personelu, wiek nigdy nie byl argumentem przeciw. Pozdrowienia

PS. A jak sie rozejrzalem po nk.pl to ogarnelo mnie przeczucie, ze skonczylismy ten sam Medyk w Warszawie...

ja jestem rocznik 1970 lic med im Michalowicza wola.pozdrawiam

Ja tez:))) Skonczylem szkole w '94.

zawsze powtarzam swiat jest maly''''z wielko przyjemnoscio pogadalabym z svizzero jak masz ochote to napisz pare slow na @ daj jakies namiary.pozdrawiam agnieszka irlandia70@tlen.pl pozdrawiam agnieszka

Moj mail: adami@gmx.ch

Autor: Katee

Witam! Szkoda, ze wczesniej nie znalazlam tego forum. Mialabym mniej pracy ;-) Mi tez sie marzy przeprowadzka do SZwajcarii. Obecnie mieszkam we Wloszech, studia pielegniarskie (3letnie +1Master) ukonczylam tutaj we Wloszech. CZytalam rozne info na roznych forach odnosnie nostryfikacji, z www.redcross.ch uzyskalam te same info pdf, ktore podal Svizzero wyzej. Wynika z nich, ze nostryfikacja nie jest obowiazkowa, ale jak to wyglada w praktyce? Czy potencjalny pracodawca (szpital/clinica) wymaga jej czy nie? Sa rozniece w wynagrodzeniu w przypadku jesli sie ja zrobi, lub sie jej nie ma? I jeszcze jedno, w informacji w tytule jest napisane "Riconoscimento dei titoli professionali esteri relativi alle professioni sanitarie di livello non universitario" - wolne tlum. Nostryfikacja zagranicznych dyplomow sluzby zdrowia na poziomie nie uniwersyteckim. Czyli jak to rozumiec? Te wydawane przez uniwersytety - licencjackie i magisterskie sa uznawane automatycznie? a np polski dyplom liceum med. trzeba nostryfikowac? Wcale mi sie nie usmiecha wydawanie ok 120 franko na preavviso i kolejnych 1000 na nostrifikacje. Jesli ktos ma jakies info, prosze o odpowiedz. A jesli ktos szuka info o zyciu w Szwajcarii, jest bardzo fajne forum www.forum.polacy.ch

Skoro jestes Master po wloskiej uczelni, to szczerze mowiac darowalbym sobie nostryfikacje i szukal prace normalnie. Ja pierwsze miesiace pracowalem bez formalnej nostryfikacji i nie mialo to zadnego wplywu na moja pensje.

Dziekuje za rade, chyba tak zrobie. Dzisiaj przyslali mi odp z redcross. Zanudzam ich, hehe. Prosza o przeslanie kopii dyplomow, wtedy beda w stanie odpowiedziec, czy potrzebna jest nostryfikacja. A mozesz mi powiedziec, jak najlepiej szukac pracy. Wysylajc cv do wszystkich klinik/szpitali, czy np odpowiadajac tylko na ogloszenia. Z tego co czytalam system rekrutacji pracownikow rozni sie od tego wloskiego. Tutaj, chcac dostac sie do panstwowej placowki, robi sie "concorso" egzamin, a u Was, jak to dokladnie wyglada. Jest jakas rozmowa kwalifikacyjna? Przeraza mnie troche mysl o 42,5 godz pracy tygodniowo, o ktorych pisales, u nas jest system 36 godz, ale to pewnie tez zalezy od placowki.

42,5 godziny pracy w tygodniu obowiazuja w calej Szwajcarii i niezaleznie od osrodka. Moim zdaniem rytm pracy tutaj jest ostro zaburzony, czasami trzeba pracowac 6 dni pod rzad, jeden wolny i potem 5 dni. Praktycznie 0 czasu na zycie prywatne, dlatego wiele osob pracuje na 90-80%. Bardzo rzadko ktos na caly etat. Rozmowa kwalifikacjna przebiega roznie, pytaja na przyklad o 5 wad i zalet, motywacje do pracy w ich szpitalu. Jest to luzna rozmowa, majaca na celu poznanie charakteru kandytata. Ta rozmowa bym sie w ogole nie stresowal. Po rozmowie idzie sie na 3 dni do pracy na probe na oddzial. Sprawdza sie wtedy dyskretnie kompetencje, czy pasuje sie do zespolu itd. Jesli Cie zaprosza na rozmowe kwalifikacyjna to znaczy, ze sa Toba powaznie zainteresowani. W przeciwnym razie nie traciliby czasu.

c.d. Tutaj nie ma rozgraniczenia na prywatne w takim sensie jak w IT. Panstwowe to znaczy tutaj wlasnosc kantonu. Kazdy kanton ma inne przepisy i inna siatke plac. Kantony fukcjonuja jak samodzielne panstwa polaczone w konfederacje. Prace chyba najlepeiej szukac przez internet, kazdy osrodek ma swoja strone internetowa. W CH oboawizuja reglamentowane pozwolenia na prace. Polacy maja utrudniony dostep do rynku pracy.

Bardzo Ci dziekuje za odp. Dla mnie to duzy problem pracowac w takim rytmie. Dla porownania, tutaj pracujemy - mowie o turnusie - 2 rana, 2 popoludnia, 2 dni odpoczynku 2 noce, 2 dni odpoczynku. Odbiegajac troche od tematu. Dowiedzialam sie tez, ze w Szwajcarii brakuje ok 50000 miejsc w asilo nido - zlobkach. Jestem ciekawa jak radza sobie mamy pielegniarki pracujac po 6 dni - 1 wolny i znowu 5 dni. Istnieja zlobki/przedszkola dla personelu? Istnieje mozliwosc zatrudnienia part time typu 50%? Tutaj na poczatku zatrudniaja na pelny etat a potem mozna prosic o redukcje etatu. Zrobilam sobie juz liste szpitali w kantonie Ticino, ale cv jeszcze nie wysylam. Musze sie dobrze namyslic. Z pozwoleniem na prace nie mialabym problemu,poniewaz mam tez wloskie obywatelstwo.

Ciekawa jestem czy pracujac 6dni 1 wolny 5 dni pracujecie na 3 zmiany. Jak jest to podzielone? Chyba nie robicie 6 nocy, jedna po drugiej!!!???

Sa osrodki czy oddzialy ktore maja swoja stala zmiane nocna, czyli dziewczyny pracuja tylko w nocy. Maksymalnie mozna pracowac 5 nocy pod rzad. Zmiany sa: ranna, popoludniowa i dzielona. Ale to wszystko zalezy od specyfiki oddzialu.

Cd. Sa zlobki i przedszkola, bardziej popularne jest oddawanie dzieci do niani, po niemiecku to Tagesmutter. Taka niania ma przewaznie kilkoro dzieci, ktorymi sie opiekuje. Musi miec zewzwolenie od specjalnych urzedow na prowadzenie takiej dzialalnosci. Ze wzgledu na ten beznadziejny tryb pracy bardzo wiele osob pracuje part-time, np jak ja. Przez pierwsze 3 mies pracodawcy chca zeby pracowac minimum 90% zeby wciagnac sie do pracy a pozniej mozna zredukowac.

Autor: intenza

Dla szwajcarskiego biura pracy poszukujemy personelu medycznego, Podstawowym wymogiem jest ZNAJOMOSC JEZYKA FRANCUSKIEGO. Oferujemy bardzo atrakcyjne warunki zatrudnienia. CV po polsku i francusku prosimy przesylac na adres cv@intenzabv.nl, z dopiskiem Szwajcaria.

Bardzo dziekuje Svizzero

Autor: lea85

jestem studentka i chcialabym zrobic praktyki wakacyjne we wloskim kantonie w Szwajcarii, Czy macie jakies informacje do jakich szpitali moglabym napisac i co bym potrzebowala ?

Aktualności

WOLNA TRYBUNA - opinie internautów.

Jolka napisała na Portalu: Nie wierzę już nikomu.

2010-03-09 05:26 skomentowano 10 razy !

Hands To Works jest międzynarodową firmą doradztwa personalnego, która swoim działaniem obejmuje całą Europę. W chwili obecnej prowadzimy projekty rekrutacji personeli medycznego. Dysponujemy ciekawymi ofertami pracy dla pielęgniarek.

2010-03-09 05:25 skomentowano 18 razy !

Zobacz wykaz uczelni, które będą prowadzić dofinansowane studia pomostowe na kierunku pielęgniarstwo i położnictwo - nabór wiosenny 2010. Zobacz także liczbę miejsc, wysokość opłaty za jeden semestr. Czy to już będzie nabór na skrócone studia?

2010-03-09 05:24

Zapraszamy na XIV Ogólnopolską Konferencję Szkoleniową dla pielęgniarek - Zagrożenia pracy zawodowej a zdrowie pielęgniarki. Warszawa, 11 czerwca 2010 roku.

2010-03-08 06:28 skomentowano 85 razy !

Samorząd zawodowy pielęgniarek i położnych - od stycznia wyższe składki członkowskie i wynagrodzenie przewodniczących okręgowych izb pielęgniarek i położnych do 11 tysięcy złotych. I prezesa Naczelnej Izby PiP do ponad 13 tysięcy złotych

2010-03-08 06:27 skomentowano 9 razy !

Kilka refleksji o sytuacji w pielęgniarstwie długoterminowym.

2010-03-07 21:45 skomentowano 13 razy !

Interesujący! Dający do myślenia! Warto przeczytać! Pismo położnej do Naczelnej Izby PiP oraz do Ogólnopolskiego Związku Zawodowego PiP.

2010-03-07 21:44 skomentowano 10 razy !

Przeczytaj tekst wystąpienia przewodniczącej OZZPiP podczas manifestacji - XI Wielka Manifa. Zapraszam do dyskusji nad celowością wikłania pielęgniarstwa w tego typu przedsięwzięcia poprzez wygłaszanie tez: "LEKARZ PRACUJE, PIELĘGNIARKA SŁUŻY"; "BY PRAWA ZOSTAŁY ZAGWARANTOWANE TAKŻE NAM KOBIETOM, I NASZYM CÓRKOM".

2010-03-07 21:43

Dyskusja w sejmie o długoterminowej opiece pielęgniarskiej. Podczas wypowiedzi wiceministra zdrowia Marka Habera posłowie krzyczeli: NIEPRAWDA!, BZDURA TOTALNA! Wicemarszałek sejmu podsumował dyskusję: Skala od 0 do 60 punktów została obniżona do wysokości od 0 do 40 punktów, czyli jest problem dotyczący różnicy między 40 a 60 punktami. I to jest realny problem, którego nie chce rozumieć MZ.

2010-03-07 21:42 skomentowano 14 razy !

Ewa Kopacz zabiera głos w sprawie palenia papierosów. "Lubię palić we własnym samochodzie". Specyficzna forma promocji zdrowia prowadzona przez lekarza . . . Proponuję ten materiał wideo prezentować przez pielęgniarki szkolne w ramach kampanii antynikotynowej. Przecież to poglady bądź co bądź obecnej minister zdrowia!

2010-03-07 21:41 skomentowano 14 razy !

Spotkanie w MZ w sprawie pielęgniarstwa w miejscu wychowania i nauczania. Zobacz jakie kwestie podnosili przedstawiciele samorządu zawodowego pielęgniarek i położnych.

2010-03-07 21:40

Zobacz treść ponad dwudziestu decyzji dyrektora WOW NFZ w sprawie wniesionych odwołań dotyczących roztrzygnięć konkursu o udzielanie świadczeń w zakresie: świadczenia w pielęgniarskiej opiece długoterminowej.

2010-03-07 21:38

Pielęgniarska opieka długoterminowa w DPS po 1 marca 2010 roku. Fakty i mity. Realia a opinie głoszone przez przedstawicieli MZ i NFZ. Zobacz komentarz . . .

2010-02-27 18:04 skomentowano 38 razy !

Jakie są efekty zakończonego protestu na Podbeskidziu? Czy warto było? To pytanie zadają sobie teraz protestujący oraz opinia publiczna.

2010-02-27 17:37 skomentowano 79 razy !

Czy liderzy polskich związków zawodowych pielęgniarek i położnych są liderami? Skoro za ich plecami zamiast rzesz związkowców . . . przygnębiająca pustka? Jak jest ranga związków pielęgniarek w naszej społeczności zawodowej? W sytemie ochrony zdrowia? Także w poszczególnych zakładach pracy?

2010-02-27 16:44 skomentowano 27 razy !

Komentarz na Portalu: Trzeba ujawnić kulisy podpisania tego porozumienia! Piekło rozpętało się dla strajkujących pielęgniarek. Co najgorsze najwięcej do zarzucenia strajkującym miały ich koleżanki, które nie przystąpiły do akcji protestacyjnej.