Czy mgr piel. musi robić kurs z piel. rodzinnego?
Autor: gosia73
teraz nie znalazłam ale sprubóje poszukać z tego co pamietam to tu pisali że wysze pielegniarskie zwalnia z kursów opieki długotrerminowej i srodowiskowej, poszukaj na tym portalu był taki artykuł
Autor: małam
dzięki gosia73:) ja pytałam w naszej izbie ale nic konkretnego mi nie powiedzieli. Stwierdzili , że zależy czy liczba godz. na studiach pokrywa się z godz. na kursie(wiadomo, że na studiach jest więcej bo licencjat+mgr) a ostatnio, że zależy jaki np.przychodnia podpisała kontrakt z NFZ. Już nic z tego nie wiem ale szukam dalej:)
Nie znalazłam:( jest masę artykułów na temat uznawania kwalifikacji w UE, uprawnień itp. Jakby ktoś coś wiedział na ten temat to proszę o pomoc.
Autor: gosia73
znalazłam, może o to chfdzi -Jakie kwalifikacje powinna posiadać pielęgniarka udzialająca świadczeń w rodzajach: świadczenia pielęgnacyjne i opiekuńcze oraz opieka paliatywna i hospicyjna? Opinia MZ. Data ostatniej aktualizacji: 2008-12-02 15:28 MINISTERSTWO ZDROWIA DEPARTAMENT PIELĘGNIAREK I POŁOŻNYCH Warszawa, 26 listopada 2008 r. Komunikat w sprawie warunków zawierania i realizacji umów na 2009 rok w rodzajach: świadczenia pielęgnacyjne i opiekuńcze oraz opieka paliatywna i hospicyjna. W związku z informacją przesłaną przez Pana Jacka Grabowskiego, Zastępcy Prezesa ds. Medycznych Narodowego Funduszu Zdrowia, Departament Pielęgniarek i Położnych uprzejmie informuje co następuje: w kontraktowaniu świadczeń na 2009 r. w rodzajach: świadczenia pielęgnacyjne i opiekuńcze oraz opieka paliatywna i hospicyjna, należy uznać za równoważne ze specjalizacją oraz kursem kwalifikacyjnym w zakresie opieki długoterminowej, specjalizacje i kursy kwalifikacyjne w dziedzinie pielęgniarstwa przewlekle chorych i niepełnosprawnych, pielęgniarstwa zachowawczego i pielęgniarstwa rodzinnego. Wymagania powyższe nie dotyczą pielęgniarek z wykształceniem magisterskim i licencjackim. (-) Jolanta Skolimowska Z-ca Dyrektora
Autor: ~Bebe
Z tego co mi wiadomo- pielęgniarka z wyższym wykszt. nie musi dorabic kursu na piel. środowiskową tylko wówczas jeśli ma przynajmniej 3 lata stażu pracy w podstawowej opiece zdrowotnej ( może być jako zabiegowa). Jeśli ni ama takiego stażu- musi zrobić kurs. Ale już będąc w jego trakcie- może rozpocząć pracę jako środowiskowa.Pozdrawiam.
Dzięki za wszystkie informacje:) Co ciekawsze dowiedziałam się ostatnio w izbie świętokrzyskiej, że mogę pracować w terenie jako piel. rodzinna ale......NFZ nie zapłaci za moje usługi bo pieniądze za pracę w terenie idą tylko na pielęgniarki,które mają kurs lub specjalizację z rodzinnego!!!!! Czeski film....i jak zwykle chodzi o kasę.
Aktualności
WOLNA TRYBUNA - opinie internautów.
Nie rozumiem, po co kolejne wyjście na ulice?
Ładowanie ...