Strona główna
Mapa strony
Pielęgniarki i Położne
Fakty Komentarze Codziennie
  50 000 !!!
  W maju 2010 roku Portal Pielęgniarek i Położnych odwiedziło ponad 50 000 unikalnych użytkowników.
  200 000 !!!
  Od początku roku do końca maja Portal odwiedziło prawie 200 000 unikalnych użytkowników.
  7 000 !!!
  Mailing wysyłamy do 7 000 zarejestrownych użytkowników Portalu.

Pielęgniarska Opieka Środowiskowa

Autor: jolakwiecinska

Może ktoś ma już doświadczenie w Pielęgniarskiej Opiece Środowiskowej, tej do 8 pacjentów na 1 pielęgniarkę, w ramach umowy z NFZ? Jeśli Ktoś taki jest to bardzo proszę niech potwierdzi swoją gotowośc do pomocy. Mam kila pytań odnośnie funkcjonowania tej Opieki.

Autor: jkladko

Witam. Pracuję od marca w formie zadaniowej do 8 pacjentów. Jest dobrze. Jestem gotowa porozmawiać na ten temat. Polecam tę formę. Czekam na pytania.Chętnie pomogę. Pozdrawiam Jola

Autor: meduza

witam ja odnosnie twojej pracy czy masz sama tych 8 pacjentow i na jakiej zasadzie ich zdobywasz czy masz zglaszanych przez lekarza czy szukasz sama jakie procedury cie obowiazuja i jaka jest stawka za procedurę czy osobodzień pozdrawiam

Autor: Kobieta45

Jolu witam, równiez proszę o informacje. Podaje maila Kobieta38@interia.pl

Autor: jkladko

Pielęgniarka pracująca w formie zadaniowej może mieć pod opieką do 8 pacjentów (może mieć tylko trzech). Pacjenci zgłaszają się sami lub zgłasza rodzina lub pielęgniarka (nie musi to być lekarz). Pacjent wypełnia deklaracje i jest nasz. Procedury rozlicza się według katalogu podanego przez NFZ. Każdy wypracowany punkt to 1 zł. Można wypracować 5500 punktów miesięcznie na jedna pielęgniarkę. Dokładne informacje i punktacja poszczególnych usług zawarte są w Zarządzeniu Prezesa NFZ Zarządzenie Nr 69/2007/DSOZ. Pracujemy według informacji tam zawartych. Pozdrawiam

Autor: DINA1

Bardzo polecam kontrakt piel.zadaniowej kolezanka jkladko pracuje i nie wie jak Jej płacą i za co (wypracowany punkt to 1zł)tak nie jest -rozliczenie w/g katalogu usług czyli 1usługa wycena np.8zł(wyrobisz przykładowo 70usług i zarobisz 4400zł).proszę z zarządzenia Nr69/2007/DSOZ pobrać załącznik -katalog usług i zrobić kalkulację przykłdową.pozdrawiam...(na każdy punkt jest wycena za usługę) -koleżanka żle to interpretuje.

Autor: piel .rodzinna

Uwaga: pielęgniarska opieka srodowiskowa najprawdopodobnie ma byc od 2009r wyłaczona z POZ , ma wejśc w opieke długoterminową. pozdrawiam wszystkie pielegniarki i nie tylko

Autor: ilona

Prosze o podanie konkretnych dokumentów lub przesłanek świadczących o tym iż pielęgniarska opieka środowiskowa w trybie zadaniowym ma byc włączona do opieki długotermniowej? Jak to NFZ sobie wyobraża - przecież kontrakty na długoterminówkę będą zapewne wczesniej niż porozumienia lub nawet wytyczne do POZ - patrz rok 2007. Prosze o info!

Witam. Informacja taka ukazała sie na stronie NIPiP oraz na stronie naszej regionalnej izby w dniu 24 lipca 2008 cytuję treść ogłoszenia...... Przedstawiam„informację dotyczącą propozycji zasad kontraktowania świadczeń opieki zdrowotnej na 2009 rok”, zamieszczoną w materiale z posiedzenia Rady Narodowego Funduszu Zdrowia w dniu 21 lipca 2008 roku.Z uwagi na znaczące zmiany proszę o wnikliwe przeczytanie świadczeniodawców z zakresu POZ. Notatka z posiedzenia w dniu 21 lipca 2008 roku Rady Narodowego Funduszu Zdrowia została zamieszczona na stronie internetowej NIPiP. Musisz sobie odnalesc ten komunikat . jezeli będziesz miała z tym problem przesle ci go na maila ,tylko podaj adres poczty. Pozdrawiam

c.d ) Jak wyobrarza to sobie NFZ nie wiem. Prezes wyda stosowne zarządzenie i po sprawie. Według tych propozycji w POZ ma zajść dużo zmian. Pozdrawiam

Witaj Ilonko. Napisałam Ci odpowiedz ale sie nie ukazała , nie wiem dlaczego. Nie chcę się powtarzac ,Poczekam do jutra , jak nic nie będzie napiszę jeszcze raz.

widzę że wszystko ok

Autor: agnieszka123

witam iestem pielęgniarką środowiskową chcę założyć swoją działalność w formie zadaniowej w indywidualnej opiece jak to wygląda w praktyce trochę sie obiawam

chcę założyć swoją działalność indywidualną zadaniową piel.rodzinnej proszę o pomoc

chcę założyć swoją działalność indywidualną zadaniową piel.rodzinnej proszę o pomoc

Autor: pielegniarka2

witam, jestem pielęgniarką środowiskową, dostałam ofertę pracy pielęgniarki zadaniowej za 70gr. za punkt. Nie wiem czy to dużo?

Autor: nikita

Jeśli dostałaś ofertę 70 gr za punkt to jest to super oferta. W moim mieście płacą 40 gr za punkt. Z tego co wyczytałam w internecie NFZ płaci 1,15 zł za punkt, więc dużo Ci proponują. Policz sobie 5500 pkt razy 70 gr tj. 3850 zł brutto co da Ci ok.2750 netto miesięcznie. Chyba nieźle. Co najważniejsze sama będziesz sobie planowała pracę. Oby tylko nie byli sami ciężcy pacjenci i nie 2 razy dziennie iniekcje np.insuliny. Czasem można się zajechać. Życzę powodzenia

Autor: tara16

Witam ja pracuję jako pielęgniarka zadaniowa i teraz nie mogę już mieć tylu pacjentów tylko połowę bo mam cały etat w szpitalu. Napiszcie czy u Was też tak jest.

Autor: sabrina

Jestem pielęgniarką środowiskową, otrzymałam ofertę pracy jako pielęgniarka zadaniowa, czy są potrzebne do tego jakieś kursy dodatkowe, czy warto przyjąć ofertę? Niech mi ktoś pilnie odpowie, bo muszę podjąć decyzję.

Autor: blair18

Szanowne, Jestem fizjoterapeutką, chciałam otworzyć placówkę rehabilitacyjna, jednak kontrakt z NFZ - mozliwy dopiero od 2011. Aby utrzymac lokal który stoi bezuzytecznie i za ktory place miesiac w miesiac 5000zł za wynajem, pomyslalam o utworzeniu POZ, kontrakt szybszy, mniej zachodu, ale nie wiem jak z finansowaniem, czy wystarczy mi na czynsz?Wiem, ze to zalezy od deklaracji, ale nie mam pojecia jak je zbierac, ani jakie formy zatrudnienia Pielęgniarki są możliwe - zadaniowa? kapitacja? Poradzcie, nie mam wiedzy, dopiero skonczylam studia i to jeszcze fizjoterapię, i co miesiac wydaje tysiace za lokal. Pozdrawiam.

Aktualności

WOLNA TRYBUNA - opinie internautów.

Nie rozumiem, po co kolejne wyjście na ulice?

2010-07-30 16:48 skomentowano 4 razy !

Reportaż telewizyjny o karach finansowych dla pielęgniarek i położnych. Wysokość kar - od 1 000 do 10 000 zł. Jakie kary przewiduje ustawa o zawodzie lekarza? Od 1 100 zł do 13 500. No to pielęgniarki i położne zrównano z lekarzami, wysokością kar finansowych. Dziękujemy samorządowi i związkowi. BARDZO.

2010-07-30 08:38 skomentowano 11 razy !

Pielęgniarko! Pamiętaj, jeśli jesteś absolwentem pięcioletniego liceum medycznego to Twoje studia pomostowe, rozpoczynające się w roku akademickim 2010/2011 powinny trwać "dwa semestry lub 1.150 godzin". Lub krócej bo możesz mieć zaliczoną część praktyk zawodowych ze względu np. na staż zawodowy. Uważaj na treść umowy z uczelnią!

2010-07-29 22:05 skomentowano 16 razy !

Pielęgniarz z Krakowa zadaje pani Dorocie Gardias pytania: Kiedy Pani była ostatnio przy łóżku pacjenta? Na jakiej podstawie Pani Przewodnicząca OZZPiP podejmuje decyzję za całe środowisko? Adwersarz szefowej OZZPiP wyraża także opinię: "to jest zastanawiające, chyba że p. Gardias podpisując porozumienie w dniu 30.06.2010 r. zapomniała zdjąć czepka i poinformować, że nie jest już pielęgniarką".

2010-07-28 21:48 skomentowano 27 razy !

Z redakcyjnej poczty: Jestem pielęgniarką opieki długoterminowej. Zwracam się z prośbą o wyjaśnienie kilku problemów, które dręczą mnie po ostatnich zmianach w karcie czynności pielęgniarskich dla pielęgniarki opieki długoterminowej.

2010-07-28 21:15

Autorska norma MZ 1:20, doczekała się pierwszej interpelacji poselskiej. Poseł do minister Ewy Kopacz: "Nawet dla laika rozsądne wydają się być argumenty, że ilość pacjentów zależy od wielu czyników np. specyfiki oddziału (chirurgia, oddziały intensywnej opieki, pediatria, neonatologia, położnictwo – wymagają większej ilości pielęgniarek)".

2010-07-27 17:59 skomentowano 73 razy !

WYGRAJ 500 zł!!! Weź udział w konkursie redakcji Portalu i Gazety Pielęgniarki i Położnej na NAZWĘ DNIA i wygraj 500 zł. Zobacz warunki konkursu.

2010-07-27 17:51 skomentowano 5 razy !

Jaka jest kondycja moralna polskiego samorządu zawodowego pip? Naczelna Izba prosi izby okręgowe, aby uregulowały kwestię osób, które wbrew prawu pełnią funkcję ponad dwie po sobie następujące kadencje. Jak żałośnie w tym kontekście wygladają zaproszenia dla pielęgniarek i położnych na szkolenia w zakresie etyki, które wysyłają "panie z izby". Kto powinien iść na szkolenie z etyki? Pielęgniarki, położne czy funkcjonariusze izbowi? ŻENADA.

2010-07-26 21:49 skomentowano 19 razy !

SKANDAL! Zobacz reportaż - szpital w Kutnie - negocjacje pielęgniarek z dyrekcją, z ust dyrektora pada uzasadnienie zwolnień pielęgniarek: przecież część obowiązków pielęgniarek mogą przejąć . . . sami pacjenci! Dyrekcja planuje, że na nocnych dyżurach, na kilka oddziałów ma być po pielęgniarce . . . jednej! To skutki bezradności samorządu i związku pip, które nie potrafiły doprowadzić do ustalenia ogólnopolskich norm, tylko układają się z kolejnymi ekipami w MZ.

2010-07-26 05:40 skomentowano 9 razy !

Pielęgniarz z Krakowa koresponduje do OZZPIP. Jego list czytano prawie 4 500 razy. Skomentowano 129 razy. Teraz pielęgniarz z Krakowa pisze: "Cieszę się, że niektóre osoby w sposób merytoryczny się odniosły do zagadnienia . . .".

2010-07-23 21:13 skomentowano 40 razy !

Uwaga! Ministerstwo zdrowia modyfikuje swoją autorską propozycję 1:20 w zakresie norm zatrudnienia pielęgniarek i położnych w szpitalach. Nową propozycję wysłało do OZZPiP. MZ prosi o "ostateczną akceptację"! Zobacz co na to związek.

2010-07-22 21:11 skomentowano 11 razy !

MZ i media donoszą - "pielęgniarki i położne zostaną objęte ochroną przysługującą funkcjonariuszom publicznym"! W podtekście "Pani Ewa Kopacz coś dla Nas załatwiła". G . . . . prawda! Taka ochrona funkcjonuje od 14 lat! A MZ namieszało i teraz ochrona będzie przysługiwać w "związku z wykonywaniem niektórych czynności polegających na udzielaniu świadczeń zdrowotnych". Zobacz jakich NIE!

2010-07-20 20:29 skomentowano 4 razy !

W dniu 21 lipca Rada Ministrów zajmie się projektami ustaw: o zawodach pielęgniarki i położnej oraz o samorządzie pielęgniarek i położnych. Pielęgniarko i położno! Nie pytaj co Tobie załatwił związek i samorząd w tych ustawach. Pytaj się raczej: co Sobie związek i samorząd załatwił w nowelizacji tych ustaw! Redakcja Portalu będzie Ciebie informować na bieżąco w tej sprawie.

2010-07-20 19:33 skomentowano 57 razy !

Pielęgniarz z Krakowa napisał list do przewodniczącej OZZPiP, który przeczytało na Portalu prawie 4 500 osób. Został skomentowany 128 razy. Tym razem pielęgniarz z Krakowa pisze do Konsultanta Krajowego w dziedzinie pielęgniarstwa . . . w sprawie opiekunów medycznych. "Nie może być tak, że pielęgniarka jest do wszystkiego i za wszystkich!"

2010-07-19 16:37 skomentowano 6 razy !

Porozumienie Kopacz - panie w czepkach, z powodu swojej egzotyczności, ze względu na poziom racjonalności poniżej poziomu depresji, doczekało się pierwszej interpelacji poselskiej. Poseł pyta w sprawie podwyżek dla pielęgniarek i położnych.

2010-07-17 14:42 skomentowano 10 razy !

Norma 1:20 to "autorski pomysł resortu zdrowia", którego opublikowanie spowodowało, że polskim pielęgniarkom i położnym opadły ręce! Naczelna Izba PiP wnioskuje o zorganizowanie konferencji uzgodnieniowej w sprawie normy 1:20.