opieka długoterminowa
Autor: basia
Serdecznie pozdrawiam.Ja kilka lat temu zakLadaLam taki zakLAd opiekunczo-pielegnacyjny,troche wiem na ten temat.To sie naprawde opłaca,a do tego jaka satysfakcja.Zycze Ci powodzenia i wytrwałosci.Moze byc poczatkowo ciezko,ale sie nie zrazaj.
Autor: jkladko
Pozdrawiam. Prowadzę zakład opieki długoterminowej w domu pacjenta od kilku lat. Stawka od pięciu lat jest niezmienna i wynosi 24 zł za osobodzień. Jeżeli dostaniesz w kontrakcie dużo usług i dasz rade to wypracować to jest nieźle. U mnie pracuje 5 pielęgniarek w taki sposób - łatwiej wtedy dzielić pracę i pieniądze. jeżeli masz zamiar otworzyć kontrakt indywidualny polecam "zadaniową formę finansowania pielęgniarki POZ". Wzięłam taki kontrakt od marca i jest super. Robota taka sama a pieniążki większe. Jest tylko problem z akceptacją lekarzy, ale nie możemy się dawać i będziemy walczyć o nasze kontrakty. Życzę powodzenia. Jola
Autor: piel .rodzinna
Lekarze nie muszą zgadzać sie na nasze kontrakty . To ich problem , a nawet obsesja." Nasi" lekarze nie mogą pogodzic sie z tym od 10 lat . pozdrawiam
Autor: hayli
Witam i pozdrawiam!Bardzo proszę basię i jkladko o więcej informacji na tamat prowadzenia zakł.opiekuńczo-pielegnacyjnego.Jak jest z lokalem i jego wyposażeniem,bo Sanepid mi podał,że należy mieć ubikację dla niepełnosprawnych pacjentów i łazienkę z natryskiem dla personelu.Ilu pacjentów dziennie trzeba odwiedzić i jak z rozliczeniem ?Jkladko proszę jak z tą zadaniową formą finansowania?wogóle czy opłaca się za to brać, czy to mi się zwróci, bo na adaptację lokalu wg.wymagań Sanedpidu muszę teraz wydać ok.20 tys.Za każdą informację będę wdzięczna.Ilu pacjentó muszę mieć zarejestrowanych ,by i się to opłaciło? Pozdrawiam i czekam na jakieś wskazówki.Halina
Polecam formę zadaniową. Pielęgniarka pracująca w formie zadaniowej może mieć pod opieką do 8 pacjentów (ale może mieć tylko trzech). Pacjenci zgłaszają się sami lub zgłasza rodzina lub pielęgniarka (nie musi to być lekarz). Pacjent wypełnia deklarację i obejmujemy go opieką. Procedury rozlicza się według katalogu podanego przez NFZ. Każda usługa to określona ilość punktów. Każdy wypracowany punkt to 1 zł. Można wypracować 5500 punktów miesięcznie na jedna pielęgniarkę. Dokładne informacje i punktacja poszczególnych usług zawarte są w Zarządzeniu Prezesa NFZ Zarządzenie Nr 69/2007/DSOZ. Pracujemy według informacji tam zawartych. Pozdrawiam
Dzięki za informacje Jolu! Wczoraj w NFZ pani powiedziała mi ,że w formie zadaniowej mogę wypracować 4400 pkt w domu pacjenta , a reszta w gabinecie.Jednak sama przyznała,że jeśli pacjent leży w domu to nie przyjdzie do mnie.Czy wobec tego mam rozumieć, że mogę połaczyć piel.zadaniową z piel.środowiskową i pacjentów z aktywnej listy przyjmować w gabinecie?Bo w pewnym momencie pani z NFZ nie umiała mi wyjaśnić na jakich pacjentach mam wypracować te 1100 punktów w gabinecie.Kurcze to wszystko /przynajmniej na początku/jest okropnie skomplikowane, bo lokal według wymagań Sanepidu muszę dostosować wydając na gabinet i wszystkie inne pom. ok30 tys! po wyliczeniu architekta!Co chwilę kwota się zmienia, a jak zacznę adaptację to chyba jeszcze inna wyjdzie, tylko czy to się opłaci?! Koleżanki nie chcą wchodzić w spółki, bo boją się ryzyka i ewentualnego niepowodzenia, więc muszę jeszcze potem je zatrudnić, żeby mogły dorobić poza szpitalem.Wbrew pozorom i mimo nawoływań koleżanek o usamodzielnienie się, to to nie jest takie proste:(Trzeba mieć swoje zaplecze finansowe na początek, a dziewczyny boją się rezygnować z pewnej pracy, bo potem brak urlopu, nawet zachorować nie można, wszystkie opłaty tj lokal, media, ZUS itp.To przeraża !Mnie też zreszta, a na dodatek nie wszystko jest jasne:(Jeśli ktoś mnie trochę oświeci i poprowadzi będę ogromnie wdzięczna:)Pozdrawiam serdecznie.Halina
Dziękuję Jolu za informację, ale nadal wiele rzeczy nie jest dla mnie jasne.Wczoraj rozmawiałam z NFZ i Pani powiedziała , że mogę wypracować tylko 4400 pkt. w domu pacjenta, a resztę w gabinecie.Jednak sama przyznała, że skoro pacjent jest zakwalifikowany do objęcia opieką w domu to do gabinetu do mnie nie przyjdzie.Czy wobec tego mam rozumieć, że mogę łączyć kontrakt piel. zadaniowej i środowiskowej?i czy te 1100 pkt mam wypracować z listy aktywnej?Jak Jolu sobie z tym radzisz?Bo w końcu Pani z NFZ nie umiała mi odpowiedzieć jak mam wypracować te 1100 pkt. Jak poradziłaś sobie z gabinetem?Pozdrawiam serdecznie!Halina
Przepraszam, że się powtarzam, ale moja pierwsza odpowiedz nie ukazała się i myślałam,że zrobiłam coś nie tak.Czekam na odpowiedz od wszystkich Pań,które znają ten temat.Dziękuję.
Witam! Jeżeli chodzi o gabinet to ja nie miałam problemu, gdyż prowadze też opiekę długoterminową ipielegniarki szkolnei gabinet mamy od 10 lat. Trzeba było tylko dostosować do wymogów zarządzenia. Myślę, że jakis nieduży gabinecik uda się Wam na poczatek wynająć przy jakiejś przychodni czy urzędzie bez większych kosztów. Jeżeli chodzi o usługi to wyrabiamy swobodnie w domu chorego 5500 pkt zgodnie z katalogiem usług. W zarządzeniu 105/2008 jest informacja jak podchodzić do liczby pkt. I wcale nie trzeba w gabinecie. Chyba, że w Twoim Oddziale NFZ jest inaczej. Jeżeli zechcesz porozmawiać dokładniej to polecam e-maila jkladko@poczta.onet.pl Pozdrawiam serdecznie
Autor: alaboron
Witam serdecznie.Podobnie jak Marina myślę o założeniu opieki długoterminowej w formie zadaniowej,tylko nie wiem jak wygląda sprawa kontraktowania przez NFZ. Moje pytanie ,czy jeśli złożę wniosek o kontrakt, to czy go dostanę. Powiem szczerze ,że boje się zrezygnuję z obecnej pracy ,wydam pieniądze na lokal i wszystkie pozwolenia ,a potem będę miec problem z otrzymaniem kontraktu.Czy może każdy starający się i spełniający warunki go otzymuje.Czy ktos się orientuje jak wygląda ta kwestia. Gorąco proszę o odpowiedż.Alicja
Autor: marlenka.l
witam czy jest możliwość nawiązania kontaktu poprzez e-mail z użytkownikiem " jkladko " ponieważ mam pare pytań odnośnie założenia takiej pielęgniarskiej opieki długoterminowej. z góry dziękuje za okazaną pomoc
Autor: tomaszlubinski
Witam. nie jestem z Waszego środowiska nie mniej moja zona jest pielęgniarką od wielu lat jest mgr. oraz ma skończone studia zarządzenie w służbie zdrowia. Wciąż mówi o tym ze chciałaby coś zmienić w swojej pracy , zrobić coś swojego, ale jest pełna obaw a chce jej pomoc proszę o info w jaki rodzaj schematu jak otworzyć nzoz zajmujący się opieka długoterminową. Proszę o info na e-mial : tomaszlubinski@go2.pl - Z góry dziękuje
Aktualności
WOLNA TRYBUNA - opinie internautów.
Nie rozumiem, po co kolejne wyjście na ulice?
Ładowanie ...