Strona główna
Mapa strony
Pielęgniarki i Położne
Fakty Komentarze Codziennie
  Veto prezydenta dla ustawy, w której uregulowano sprawę kierowniczych medycznych (pielęgniarskich) stanowisk pracy w SPZOZ i "szpitalach spółkach".
  Veto prezydenta dla ustawy, w której określono uprawnienia pracownicze zatrudnonych w SPZOZ i "szpitalach spółkach".
  Raport Portalu i Gazety Pielęgniarek i Położnych - Dofinansowne studia pomostowe 2008/2009.
  Nowe regulacje w zakresie wcześniejszych (pomostowych) emerytur dla pielęgniarek i położnych. Teraz ustawę skierowano do prezydenta RP.
  Raport Portalu i Gazety Pielęgniarek i Położnych – Pielęgniarka DPS
  Normy zatrudniania pielęgniarek i położnych. Stare, wadliwe rozwiązania w nowej (zawetowanej) ustawie.

Potrzebuje informacji

Autor: kris 27

Witam wszystkich Jestem po licencjacie pielęgniarstwa przez ostatnie parę miesięcy pracowałem w Anglii jako care assistant. Chciałbym rozpocząć rejestracje pinu w UK tylko mam taki problem ze nie posiadam 3 letniego doświadczenia w pracy na stanowisku pielęgniarza(mam tylko 1 rok przepracowany na pogotowiu ratunkowym w Polsce).Czy istnieje możliwość uzupełnienia tego stażu pracując w UK?

Autor: alems

kris, nie wiem kiedy pisałeś ten post, bo nie mamy tu dat...ale zdaje się, że problem Ci się rozwiązał. W maju tego roku wynegocjowano, że licencjat pielęgniarstwa jest, a przynajmniej powinien być w krajach UE uznawany automatycznie, czyli bez żadnych dodatkowych wymogów. Do tej pory załacznik V do dyrektywy zawierał jedynie tytuł magistra pielęgniarstwa, teraz ma być tam dopisany licencjat. Informację na ten temat możesz zobaczyć w dzienniku ustaw UE C 137/07 z dn. 4.6.2008, którego tekst można znaleźć tutaj: http://eur-lex.europa.eu/JOHtml.do?uri=OJ%3AC%3A2008%3A137%3ASOM%3APL%3AHTML ale Ty pewnie już o tym wiesz, może się tylko zdarzyć, że nie wiedzą o tym jeszcze urzędnicy odpowiedzialni za uznawanie kwalifikacji. Znam już kilka takich przypadków gdzie urzędnik nie wie i nie chce wiedzieć.

Autor: nurse911

Wedlug wytycznych NMC potrzebne jest ci 450 h praktyki w ostatnich 3 latach Wiec o ile nie miales przerwy wiekszej niz 3 lata Spelniasz te kryterium Ponadto zwroc sie do NMC o kwestionariusz zawierajacy m.in poswiadczenie sobrego charakteru ( np ze nie zostalo ci ograniczone PWZ) oraz poswiadczenie o dobrym stanie zdrowia. Inne dokumenty to formularz uznania kwalifikacji na terenie UE (izba piel) Traskrypcja dyplomu (suplement), PWZ, 70 pare funtow oplaty rejestracyjnej Wrazie pytan mail pielegniarz99@poczta.fm

Autor: kris 27

Dziękuje bardzo za te wypowiedzi bardzo mi one pomogły!!!pozdrawiam wszystkich!