Z informacji na stronie Parlamentu Europejskiego wynika, że w dniach 7-10 października zostanie przeprowadzone pierwsze czytanie dyrektywy, która ma naprawić krzywdy wyrządzone polskim pielęgniarkom - absolewntkom Liceum Medycznego.

Pielęgniarstwo 2013.


Na stonach Parlamentu Europejskiego poinformowano, że Rezolucja ustawodawcza Parlamentu Europejskiego w sprawie wniosku dotyczącego dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady zmieniającej dyrektywę 2005/36/WE w sprawie uznawania kwalifikacji zawodowych zostanie czytana podczas posiedzenia plenarnego PE, które odbędzie się w dniach 7 - 10 października 2013 roku. O zmianach jakie niesie nowelizacja przedmiotowej dyrektywy poinformujemy na Portalu Pielęgniarek i Połoznych w najbliższych dniach.

Mariusz Mielcarek

 

Zobacz także:

Przeczytaj(!) komentarze na Facebooku

3 marca 2013 roku - Dobra wiadomość! Parlament Europejski na posiedzeniu w marcu br. uzna kwalifikacje zawodowe polskich pielęgniarek - absolwentów Liceum Medycznego. PONAD 160 KOMENTARZY! CZYTANO PONAD 6 000 RAZY!

 

Komentarze użytkowników

#1  2013.09.07 01:13:47 ~kiki

Wreszcie nie trzeba będzie odbywać dziewięciomiesięcznego kursu po którym mówi się- mam wykształcenie wyższe.

#2  2013.09.07 21:17:34 ~zuzia

Masz rację, nareszcie zrozumiano, że zmarnowane zostały pieniądze unijne - bardzo dużo pieniędzy! Na całym tym zamieszaniu skorzystała jedynie jakaś grupa ludzi z uczelni różnorakiej maści i to jest cała korzyść z tego,

#3  2013.09.08 00:07:24 ~piel.

A co z pielęgniarkami po Studium Medycznym?

#4  2013.09.09 17:03:47 ~pielęgn.

Pielęgniarki po Studium Medycznym w świetlr dyrektywy unijnej miały i maja uznane kwalifikacje i wcale nie musza odbywać studiów pomostowych,gdyż posiadają podstawowe wykształcenie pielęgniarskie uznawane w UE i w Polsce.Szkoda,iż mało kto wypowiadał się na ten temat.Doprowadziło to do nadinterpretacji treści zawartych w Dyrektywie i nie potrzebnych dyskusji.

#5  2013.09.15 11:06:57 ~Ania g

Pielegniarki po studium musza przepracowac minimum 3 lata w zawodzie zeby moc pracowac zagranica.w przeciwnym razie trzeba zrobic kurs na uczelni wyzszej minimum 6 miesiecy bo nasza szkola trwala 2,5 roku.niby uznaja ale problemy tez robia.nie mam pojecia jaka logika 3 lata licencjat i mozesz pracowac bez doswiadczenia a po medyku i rocznym stazu gdzie nabierasz doswiadczenia nie mozesz.ja to rzucilam w diably bo nie mialam sily klocic sie z nmc w londynie.

Dodaj komentarz