Chlorofil – właściwości zdrowotne i zastosowanie 

4 min czytania
Aktualności
Chlorofil – właściwości zdrowotne i zastosowanie 

Chlorofil to ważny składnik roślin, odpowiadający za prawidłowy przebieg procesu fotosyntezy, a także za zielony kolor organizmów roślinnych. Spożywanie tego związku wraz z dietą może przynieść wiele korzyści dla człowieka. Chlorofil między innymi wpływa pozytywnie na układ odpornościowy i pracę jelit. Czym jest chlorofil, jakie jest jego zastosowanie i w jakich produktach go znajdziemy?

Partner artykułu: Portal Zielares.pl – merytorycznie o witaminach, ziołach i suplementacji

Chlorofil – co to jest?

Chlorofil to związek organiczny, który występuje w dużych ilościach w organizmach roślinnych, między innymi w warzywach i algach. To ten składnik odpowiedzialny jest za charakterystyczny zielony kolor roślin. Jego znaczenie jest jednak znacznie większe. Chlorofil jest niezbędny do przeprowadzenia procesu fotosyntezy, czyli odżywiania roślin. Substancja ta wykazuje także korzystne działanie na organizm człowieka.  

Wyróżniamy dwa rodzaje chlorofilu: 

  • chlorofil a – niebieskozielony 
  • chlorofil b – żółtozielony. 

Chlorofil znajduje się przede wszystkim w liściach i łodygach roślin. Oba rodzaje chlorofilu są rozpuszczalne w tłuszczach i wykazują właściwości antyoksydacyjne. 

Jaki jest skład chlorofilu?

Jedna cząsteczka chlorofilu składa się z 4 pierścieni pirolowych, w których centrum umieszczony jest atom magnezu, który z kolei łączy się z atomem azotu każdego pierścienia. Swoją budową cząsteczka chlorofilu bardzo przypomina cząsteczki hemoglobiny, z tą różnicą, że w centrum hemoglobiny znajduje się atom żelaza, a w chlorofilu magnezu. Produkty spożywcze, w których znajduje się sporo chlorofilu, wspierają procesy produkcji krwi i sprzyjają ochronie organizmu przed wolnymi rodnikami i różnymi toksynami. 

Chlorofil – właściwości i działanie

Chlorofil to substancja o silnych właściwościach przeciwutleniających, dzięki którym wykazuje korzystne działanie na organizm, między innymi: 

  • wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn; 
  • sprzyja rozwojowi dobrej flory bakteryjnej w jelitach; 
  • przeciwdziała zakwaszeniu organizmu; 
  • pomaga zahamować rozwój wolnych rodników w organizmie, dzięki czemu może opóźniać procesy starzenia i wykazuje korzystny wpływ na kondycję skóry; 
  • wykazuje korzystne działanie na funkcjonowanie niektórych narządów, np. wątroby; 
  • redukuje nieprzyjemny zapach z ust i ciała; 
  • uaktywnia enzymy, potrzebne do trawienia witamin, rozpuszczalnych w tłuszczach (A,E,K); 
  • wpływa korzystnie na odporność; 
  • zatrzymuje wzrost grzybów Candida w obrębie przewodu pokarmowego; 
  • sprzyja regulacji ciśnienia krwi; 
  • dodaje energii. 

Zainteresowały Cię właściwości zdrowotne chlorofilu? Poczytaj o nich więcej pod adresem https://zielares.pl/blog/chlorofil-wlasciwosci-dzialanie-zastosowanie-efekty/ 

Zastosowanie chlorofilu

Jednym z głównych składników chlorofilu jest magnez, który ma duże znaczenie dla utrzymania sprawnie działającego układu nerwowego. Chlorofil zalecany jest między innymi osobom, przyjmującym na stałe duże ilości leków, ponieważ związek ten wykazuje właściwości antymutagenne i antykancerogenne, które mogą zapobiec skutkom ubocznym, spowodowanym przez środki farmakologiczne. 

Wdrożenie do diety chlorofilu zalecane jest także: 

  • osobom narażonym na stres; 
  • przy zwiększonym ryzyku rozwoju miażdżycy; 
  • palaczom; 
  • osobom, cierpiącym na niedobory witamin i minerałów; 
  • ludziom, którzy narażeni są na kontakt z niebezpiecznymi substancjami; 
  • matkom karmiącym (chlorofil wspomaga procesy produkcji i wydzielania mleka); 
  • paniom, które zmagają się z nieregularnymi miesiączkami. 

Chlorofil wykazuje również korzystny wpływ na pracę tarczycy. 

Chlorofil – źródła w żywności

W największej ilości chlorofil występuje w zielonych warzywach, takich jak: jarmuż, szpinak, sałata, rzeżucha, natka pietruszki. Znajdziemy go także w popularnych ziołach, między innymi w mniszku lekarskim, pokrzywie. Trzeba pamiętać o tym, że najlepsze będą świeże produkty lub wyciśnięte z nich soki, a obróbka termiczna może zmniejszać właściwości chlorofilu. 

Jak stosować chlorofil?

Chlorofil można uzupełniać dietą, wprowadzając do jadłospisu świeże, zielone warzywa oraz zioła. Można je spożywać na surowo lub w formie zdrowego koktajlu. W sprzedaży dostępny jest też chlorofil jako suplement diety w wygodnej płynnej formie do picia. Decydując się na kupno takiego produktu, należy go stosować zgodnie z instrukcją, podaną przez producenta. 

Przeciwwskazania do stosowania chlorofilu 

Głównym przeciwwskazaniem do stosowania substancji jest naturalna nadwrażliwość na zawarte w nim składniki. Suplementacji nie zaleca się też kobietom w ciąży ze względu na brak wystarczających badań, dotyczących bezpieczeństwa takiego działania. Wciąż jednak zalecane jest wprowadzanie do diety świeżych warzyw. Chlorofil można podawać nawet małym dzieciom, choć w tym wypadku warto najpierw skontaktować się z lekarzem. 

Skutki uboczne stosowania chlorofilu

Skutki uboczne występują głównie przy stosowaniu suplementacji w zbyt dużej dawce. Mogą pojawić się: bóle żołądka, mdłości, wymioty, biegunka.  

Chlorofil to związek organiczny, który występuje w organizmach roślinnych. Ze względu na właściwości antyoksydacyjne i bogaty skład wykazuje korzystne działanie na organizm człowieka. Warto wiedzieć, w jakich produktach znajduje się chlorofil i dlaczego warto wprowadzić go do diety. 

Komentarze

Oceń artykuł

Średnia ocen: 5 / 5. Ilość głosów: 2

Bądź pierwszym, który oceni wpis

558 artykułów

O autorze

Sekretarz redakcji, redaktor, specjalista ds. marketingu, reklamy i promocji. Koordynator wydawnictwa Ogólnopolskiej Gazety oraz Portalu Pielęgniarek i Położnych.
Artykuły
Zobacz także
AktualnościNie dla ustawy OZZPiPNowa siatka płacOdszkodowania dla pielęgniarek LMPielęgniarki z mgr pozywają szpitaleWynagrodzenia pielęgniarek

Zarobki pielęgniarek – głos zabrała główna winowajczyni obecnej sytuacji.

3 min czytania
W sprawie wynagrodzeń pielęgniarek głos zabrała była wiceminister zdrowia… Z ogromną przyjemnością publikujemy wypowiedź pani poseł Józefy Szczurek-Żelazko, która jako były wiceminister…
Aktualności

Pielęgniarki o podnoszeniu pacjentów - nie jesteśmy cyborgami!

2 min czytania
Pielęgniarka odmówiła samodzielnego podnoszenia pacjenta gdyż nie chciała sobie uszkodzić kręgosłupa… Kilka dni temu na Portalu został opublikowany artykuł pt. Pacjent 113…
AktualnościPaństwowy egzamin pielęgniarek i położnych.Szkolenia pielęgniarek i położnych

Pielęgniarki zdawały egzamin specjalizacyjny. Zobacz wyniki.

1 min czytania
Państwowy egzamin specjalizacyjny pielęgniarek i położnych – sesja wiosenna 2024 Pielęgniarki i położne od 8 kwietnia podejmują zmagania z egzaminami w różnych…
Komentarze
×
Aktualności

e-Karta szczepień to łatwiejsza rejestracja świadczeń profilaktycznych