Upływ lat i zmiany w wyglądzie są procesem naturalnym. Jednak istnieją sposoby na jego spowolnienie. Przykładowo dieta odgrywa znaczącą rolę w starzeniu się skóry. Niektóre produkty spożywcze zawierają silne składniki odżywcze, które wspomagają utrzymanie jej młodzieńczego wyglądu. Co warto jeść i jakie suplementy można stosować? Podpowiadamy!
Antyoksydanty – niezbędne przeciw starzeniu się skóry
Ważny wpływ na zdrowie skóry mają antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze. To one odpowiadają za neutralizację wolnych rodników, które mogą uszkadzać komórki skóry i powodować jej przedwczesne starzenie. Dlatego dla zachowania młodego wyglądu, wprowadź do diety poniższe składniki odżywcze.
- Witamina C – znajduje się głównie w owocach cytrusowych, truskawkach, kiwi i papryce. Wzmacnia układ odpornościowy i stymuluje produkcję kolagenu. Zwiększa również przyswajanie żelaza i pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E.
- Witamina E – obecna m.in. w orzechach, nasionach i oliwie z oliwek. Pomaga w ochronie komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
- Karotenoidy (np. likopen i beta-karoten) znajdują się przede wszystkim w czerwonych i pomarańczowych owocach i warzywach (np. marchew, pomidor, dynia, morele, mango). Wspomagają ochronę skóry przed szkodliwym działaniem promieniowania UV i minimalizują ryzyko oparzeń słonecznych.
Koenzym Q10 – nawilżenie i regeneracja komórek
Koenzym Q10 zalicza się do grupy przeciwutleniaczy. Jest niezbędny do produkcji energii i ochrony komórek, aby mogły prawidłowo rosnąć i funkcjonować. Wspiera również nawilżenie skóry, czym przyczynia się do zachowania na dłużej jej zdrowego wyglądu. Niestety poziom koenzymu Q10 zmniejsza się wraz z wiekiem.
Warto zadbać w diecie o większe spożycie jego naturalnych źródeł. Zaliczają się do nich przede wszystkim mięso (głównie czerwone), ryby, nabiał, szpinak, jajka i orzechy. Pamiętaj jednak, że ilość koenzymu Q10 w źródłach pokarmowych nie wystarczy, żeby znacząco podnieść stężenie tego składnika w organizmie. Wtedy z pomocą przychodzą suplementy diety.
Kwasy omega-3 – zdrowe tłuszcze dla młodej skóry
Jeśli chcesz spowolnić starzenie się skóry, jedz więcej tłustych ryb np. łososia i makreli oraz orzechów, które są doskonałym źródłem kwasów omega-3. Te zdrowe tłuszcze mają działanie przeciwzapalne i poprawiają elastyczność skóry. Ponadto wspierają utrzymanie jej prawidłowego nawilżenia, dzięki czemu naskórek nie łuszczy się, nie swędzi i nie szczypie. Dieta bogata w kwasy omega-3 odżywia również skórę osób z atopowym zapaleniem skóry i łuszczycą, ponieważ pomaga utrzymać jej odpowiednią barierę hydrolipidową.
Kolagen – sekret gładkiej i elastycznej skóry
Kolagen jest podstawowym białkiem, z którego składa się tkanka łączna, w tym skóra. Tworzy w niej rodzaj rusztowania i nadaje elastyczność, jędrność i wytrzymałość. W procesie starzenia się produkcja w organizmie i poziom kolagenu w skórze właściwej, najgłębszej warstwie naskórka, maleją. Ten spadek jest odpowiedzialny za powstawanie lub pogłębianie się zmarszczek i utratę elastyczności skóry.
Dobrymi źródłami kolagenu w diecie są galarety rybne i mięsne, wywary kostne, podroby oraz owocowe galaretki na bazie żelatyny. Jeżeli z różnych powodów nie jesteś w stanie dostarczyć do organizmu optymalnej ilości tego cennego białka w codziennych posiłkach, możesz sięgnąć po suplement kolagen beauty. Zawarte w składzie peptydy kolagenowe w połączeniu ze starannie dobranymi witaminami i składnikami mineralnymi pomagają zadbać o naturalne piękno skóry od wewnątrz i zachować jej młodość na dłużej.
Woda – niezbędny element powolnego starzenia się skóry
Prawidłowe nawodnienie jest niezbędne do zachowania młodej skóry i dobrego stanu zdrowia. Woda odpowiada m.in. za utrzymanie właściwej struktury białek, co wpływa na jędrność i elastyczność skóry. Niskie nawodnienie organizmu zaburza produkcję kolagenu, osłabia ochronną barierę hydrolipidową skóry, daje uczucie suchości i podnosi ryzyko powstawania zmarszczek.
Towarzyszący starzeniu się spadek zawartości wody w organizmie osłabia jędrność skóry i pogarsza jej wygląd. Dlatego należy dbać o spożywanie wody w ilości co najmniej 1,5 do 2 litrów dziennie, by zapobiec odwodnieniu i wspierać funkcje organizmu. Dobrą alternatywą pozwalającą zwiększyć ilość przyjmowanych płynów są niesłodzone herbaty i ziołowe napary.
Zrównoważona i zróżnicowana dieta oraz nawodnienie organizmu to podstawowe strategie utrzymania młodego wyglądu skóry. Jeśli jednak zdrowe odżywianie utrudniają np. alergie pokarmowe, nietolerancje lub odmienne preferencje smakowe, można kupić suplement diety, który dostarczy niezbędne dla spowolnienia starzenia się składniki odżywcze.
Bibliografia
1. Mulik-Buczma J. Rola diety w kosmetologii przeciwstarzeniowej. Aesth Cosmetol Med. 2025;14(1):19-26.
2. Pawłowska A., Plewa-Tutaj K. Ocena wpływu wybranych czynników środowiskowych na proces starzenia się skóry. Kosmetologia Estetyczna 6/2016/vol.5:567-572.
3. Rozporządzenie Komisji (UE) NR 432/2012 z dnia 16 maja 2012 r. ustanawiające wykaz dopuszczonych oświadczeń zdrowotnych dotyczących żywności, innych niż oświadczenia odnoszące się do zmniejszenia ryzyka choroby oraz rozwoju i zdrowia dzieci.
4. Wiercińska M. (2024). Koenzym Q10 – rola, źródła, suplementy, korzyści zdrowotne. Medycyna praktyczna dla pacjentów.


