Do czego służą kolby miarowe?

2 min czytania
Aktualności
Do czego służą kolby miarowe?

Kolba miarowa należy do grupy szklanych sprzętów laboratoryjnych. Tego rodzaju naczynie znalazło zastosowanie przy analizie ilościowej do sporządzania roztworów mianowanych oraz stworzenia precyzyjnych rozcieńczeń. Kolba wyglądem przypomina gruszkę o płaskim dnie, która posiada długą, wąską szyjkę. Na szyjce znajduje się kreska, oznacza ona miejsce, do którego powinno się napełnić naczynko, aby uzyskać objętość, na jaką jest wykalibrowana kolba.

Kolba miarowa służy do przygotowania roztworów o konkretnym stężeniu. W tym celu do kolby zostaje wprowadzona dokładna ilość odważonej substancji stałej bądź ciekłej za pomocą specjalnego lejka. Stosunkowo często stosowane są przygotowane handlowo naważki, które są umieszczone w szklanych czy też plastikowych ampułkach. Kolejny etap to przemycie naczynka wagowego bądź ampułkę, a także lejek przy użyciu nie dużej ilości rozpuszczalnika. Następnie kolba jest zamykana korkiem, a znajdującą się w niej substancje z rozpuszczalnikiem należy rozpuścić. Po wykonaniu tej czynności i całkowitym rozpuszczeniu znajdującej się w środku substancji stałej, naczynie laboratoryjne zostaje dopełnione do kreski zgodnie z meniskiem, jakie tworzy dany rozpuszczalnik. W momencie, gdy już zostanie kolba dopełniona do odpowiedniego momentu należy dokładnie wymieszać zawartość kolby miarowej obracając ją kilkanaście razy. Trzeba pamiętać, że gdy dopełniamy roztworem kolbę należy mieć wzrok na wysokości kreski znajdującej się na naczyniu. Ważnym faktem jest, że w kolbach miarowych nie przeprowadzamy reakcji chemicznych i nie powinno się ich podgrzewać. Ingerencja ciepłego powietrza bądź ciepłej wody może spowodować trwałe zmiany w objętości tego naczynia laboratoryjnego.

Gdy już został przygotowany roztwór, możemy go przenieść w inne docelowe miejsce do dalszych analiz. Należałoby uwzględnić fakt, że w momencie przenoszenia cieczy, jej niewielka ilość może pozostać na ściankach naczynia i objętość roztworu może się znacznie zmienić. W tym przypadku roztwór może zostać pobrany za pomocą pipety o precyzyjnej objętości, w tej sposób odmierzamy taką ilość jakiej potrzebujemy.

Jednak są sytuacje, kiedy sporządzony roztwór nie jest tak dokładny jak oczekiwaliśmy. Dzieje się tak w momencie, gdy danej substancji nie jesteśmy wstanie dokładnie odważyć np. ciecze lotne. Również mogą być one zanieczyszczone, chłonąć wodę czy też reagować z dwutlenkiem węgla. W takiej sytuacji miano roztworu oznaczane jest poprzez miareczkowanie.

Najczęściej spotykanym rodzajem kolb miarowych są kolby bezbarwne, lecz w przypadku pracy z związkami chemicznymi wykazującymi światłoczułość wykorzystywane są kolby bursztynowe. 

Kolby miarowe znalazły zastosowanie w wielu miejscach, takich jak laboratoria żywnościowe, przemysłowe oraz chemiczne.

Komentarze

Oceń artykuł

Średnia ocen: 4 / 5. Ilość głosów: 4

Bądź pierwszym, który oceni wpis

Related posts
Aktualności

Suchość pochwy? Dlaczego tak się dzieje i jak z nią postępować?

5 min czytania
Suchość pochwy to problem, który może dotyczyć kobiet w każdym wieku, choć najczęściej kojarzy się z okresem menopauzy [1]. Dolegliwość ta bywa…
AktualnościPraktyka zawodowa

Figurka pielęgniarki, która według posłanki odwołuje się do „fantazji seksualnych w sypialni”.

6 min czytania
W sejmie dyskusja o Zdrowitce, która powstała w celu uhonorowania pielęgniarek. Redakcja pielegniarki.info.pl publikuje kolejny fragment posiedzenia Parlamentarnego Zespołu ds. Pielęgniarek i…
Aktualności

Pielęgniarka w wieku 80-lat musiała oddać druk PWZ.

2 min czytania
Pielęgniarki komentują oddawanie PWZ Jedna z pielęgniarek na naszym profilu na Facebooku zamieściła poniższy komentarz. Cytujemy go w oryginalnym brzmieniu. Mamy łzy…
Komentarze