Naturalne źródła witaminy C – gdzie ich szukać?

3 Mins read
Aktualności
Naturalne źródła witaminy C – gdzie ich szukać?

Czym jest witamina C i jakie ma znaczenie w organizmie?

Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, to silny przeciwutleniacz, który znajduje zastosowanie w medycynie i kosmetyce. Właściwości witaminy C są bardzo szerokie, stąd bardzo ważne, aby dbać o jej dostosowaną do zapotrzebowania podaż przez cały rok. Witamina C wspomaga wchłanianie żelaza i aktywację licznych enzymów, poza tym bierze udział w powstawaniu erytrocytów, aminokwasów, hormonów steroidowych i neuroprzekaźników. Ma znaczenie dla kondycji zębów i dziąseł, a poza tym dla kondycji chrząstek stawowych. Przyczynia się do uszczelnienia naczyń krwionośnych, a także do ochrony przeciw wolnym rodnikom, poza tym zmniejsza ryzyko odwapnienia kości i wspomaga procesy gojenia się. Na tym jej cenne dla zdrowia właściwości się nie kończą, gdyż jej rola w organizmie jest nieoceniona.

Do niedawna sądzono, że stosowanie witaminy C w czasie infekcji pomaga walczyć z chorobą, tymczasem dziś już mówi się raczej, że istotne jest regularne przyjmowanie witaminy C, zanim jeszcze do infekcji dojdzie. W ten sposób można zminimalizować ryzyko zachorowania lub sprawić, że organizm lepiej i szybciej poradzi sobie z infekcją. Podstawowym elementem dostarczania witaminy C do organizmu powinna być zdrowa dieta, a nie tabletki czy kapsułki, jednak w przypadku trudności z pokryciem zwiększonego dziennego zapotrzebowania na ten składnik, zasadna może być suplementacja. Zanim jednak po nią sięgniemy, dobrze wiedzieć, gdzie witamina C występuje naturalnie w większych ilościach.

Gdzie można znaleźć najwięcej witaminy C?

Aby zadbać o odpowiedni poziom witaminy C w organizmie, należy dopilnować, by w diecie znajdowały się produkty szczególnie bogate w ten składnik. Mitem jest, że najwięcej naturalnej witaminy C dostarczają do naszego organizmu cytrusy. Naturalne źródła witaminy C, które szczególnie są polecane, to acerola, dzika róża, rokitnik, natka pietruszki oraz czarna porzeczka. Dużo witaminy C znaleźć można również w papryce, poza tym spore jej ilości zawierają brokuły oraz brukselka, a oprócz tego truskawki i kiwi.

Nie bez znaczenia jest również to, jak przyjmujemy naturalną witaminę C z pożywienia, ponieważ jest ona bardzo wrażliwa na światło oraz temperaturę. Najwięcej witaminy C mają owoce i warzywa świeżo zbierane – z czasem przechowywania zawartość witaminy C w nich znacznie maleje. Podobna kwestia tyczy się przygotowywania owoców i warzyw na świeżo – najlepiej przygotowywać je przed samym jedzeniem, gdyż kontakt z powietrzem sprawia, że witamina C się szybciej rozkłada. Niekorzystnie wpływa na jej zawartość w pokarmach również obróbka termiczna (zbyt szybkie rozmrażanie, gotowanie i podgrzewanie, suszenie). Korzystnie natomiast na zawartość witaminy C wpływa proces kiszenia warzyw i owoców.

Nie tylko witamina C, czyli co poprawia jej wchłanianie?

Nie bez powodu mówi się, że naturalna witamina C jest najkorzystniejsza, jeśli chodzi o jej dostarczanie do organizmu. Nie chodzi tu jednak o to, że naturalna witamina C jest lepsza od tej syntetycznej, jaką ma w składzie np. witamina C do rozpuszczania, gdyż są to te same substancje, jeśli chodzi o budowę chemiczną. Inne może być jednak ich przyswajanie. Dzieje się tak z tego względu, że w owocach i warzywach znajduje się wysoka dawka składników dodatkowych, które przyczyniają się do zwiększonego przyswajania witaminy C z pożywienia.

Pochodząca z owoców i warzyw naturalna witamina C w połączeniu z bioflawonoidami, niektórymi witaminami i minerałami może się zatem lepiej przyswajać niż czysta witamina C lewoskrętna z suplementu. Naturalną witaminę C można jednak również spotkać w suplementach. Niejednokrotnie witamina C do picia, czy też w kapsułkach ma bowiem właśnie pochodzenie naturalne, a jej skład wzbogacają np. bioflawonoidy cytrusowe.

Czy witaminę C można przedawkować?

Człowiek samodzielnie witaminy C nie wytwarza, więc niezbędne jest jej dostarczanie do organizmu wraz z pożywieniem. Zapotrzebowanie zdrowych osób na witaminę C wynosi około 75 mg dziennie w przypadku kobiet oraz 90 mg dziennie w przypadku mężczyzn. Dzieci mają nieco mniejsze zapotrzebowanie i wynosi ono około 40-50 mg. W stanach zwiększonego zapotrzebowania na ten składnik konieczne może być jednak dostarczanie witaminy C do organizmu w znacznie większych dawkach.

Witamina C jest rozpuszczalna w wodzie, więc jej nadmiar usuwany jest z organizmu wraz z moczem. W związku z powyższym witaminę C ciężko przedawkować, co jednak nie oznacza, że należy przyjmować ją w nadmiarze. Nieodpowiedzialnie prowadzona suplementacja witaminy C może skutkować zaburzeniami żołądkowo-jelitowymi, w tym dolegliwościami bólowymi brzucha i nudnościami, a także biegunką i wymiotami. Regularne przyjmowanie zbyt wysokich dawek witaminy C może natomiast prowadzić do zakwaszenia moczu i odkładania się kamieni moczowych.

Komentarze

Oceń artykuł

Średnia ocen: 5 / 5. Ilość głosów: 2

Bądź pierwszym, który oceni wpis

874 posts

About author

Sekretarz redakcji, redaktor, specjalista ds. marketingu, reklamy i promocji. Koordynator wydawnictwa Ogólnopolskiej Gazety oraz Portalu Pielęgniarek i Położnych.
Articles
Related posts
AktualnościSkładki ściągane przez izbę

Pielęgniarka -  mamy łzy w oczach jak spotykam Koleżanki 70 i 80-letnie, które nie rozumieją dlaczego mają teraz oddać PWZ.

1 Mins read
Pielęgniarki – w żadnym zawodzie nie oddaje się takich dokumentów i nie płaci się składek do śmierci.  – Mamy łzy w oczach…
Aktualności

Domowe sposoby monitorowania stanu zdrowia

3 Mins read
Łatwy dostęp do nowoczesnych technologii sprawia, że monitorowanie stanu zdrowia we własnych czterech ścianach staje się coraz prostsze. Na rynku dostępnych jest…
AktualnościSkładki ściągane przez izbę

Zwolnienie pielęgniarek na emeryturze z opłacania składek? „Nic bardziej błędnego”.

2 Mins read
„Często też jest to tak niewłaściwie odbierane przez te pielęgniarki, które uważają, że jeżeli są na emeryturze, a w dalszym ciągu pracują,…
Komentarze